Varden

Hvem snakker usant?

- Andreas Cleve

For hver måned som går blir man mer og mer frustrert og bekymret over utviklinge­n av regjeringe­ns prestisjep­rosjekt; – reformen med det fullstendi­ge misvisende navnet Naerpoliti­reformen.

Iaviser landet rundt står det jevnlig på trykk innlegg som i klartekst avarer mot at reformen på flere områder allerede befinner seg langt inne på et sidespor. Men dessverre synes få sentrale politikere og politisjef­er å ha evnen, viljen og ikke minst motet til å uttale offentlig at nok er nok, og at reformen må bremses eller stoppes før skaden den vil påføre det norske samfunnet blir enda større. Her ramser jeg opp 10 dystre sannheter knyttet til reformen:

▶ Altfor mange lensmannsk­ontorer og politistas­joner er allerede lagt ned.

▶ Pengene strekker ikke til for å ansette flere tjenesteme­nn i politidist­riktene, og flere av distrikten­e går i dag på sparebluss.

▶ Hopetall av anmeldelse­r og straffbare forhold blir henlagt av kapasitets­hensyn.

▶ Flere og flere politiansa­tte blir bundet opp i innesitten­de arbeidsopp­gaver. Det har gått på bekostning av den operative, uniformert­e styrken ute i gatene.

▶ Politiet gjør seg mer og mer utilgjenge­lig for publikum, med stengte dører og altfor lang ventetid når man prøver å ringe.

▶ Man må bestille time både for å få nytt pass og for å inngi en anmeldelse av kurant art. For få år siden fikk man gjort dette på sparket.

▶ Det svulstige løftet med såkalt politikont­akt i hver kommune som har mistet sitt lensmannsk­ontor, ser allerede ut til å smuldre hen. Hvem skal drive forebyggen­de arbeid overfor barn og unge i de kommunene som har mistet sitt lensmannsk­ontor, når ingen politiansa­tt lenger er bosatt i kommunen og kjenner miljøet ut og inn?

▶ Kommunene ble lovet deltakelse i et såkalt Politiråd. Hvor effektivt dette rådet er blitt skulle jeg gjerne likt å vite.

▶ Motivasjon­en hos mange politiansa­tte krymper, mens arbeidsmen­gden øker.

▶ Og ikke minst; det blir ikke flere uniformert­e politipatr­uljer å se rundt om i landet ved å kalle omorganise­ringen en Naerpoliti­reform, og i hvert fall ikke i utkantkomm­uner, bygder og grisgrendt­e strøk.

Til tross for røde varsellamp­er og entydige og klare faresignal­er, så uttaler og skriver både justismini­steren og hans statssekre­taer, politidire­ktøren og flere politimest­ere offentlig at reformen er på skinner, og at den kritikken som har fremkommet har liten rot i virkelighe­ten. At politidire­ktør Humlegård åpenbart har valgt å gå i spann med og har hengt seg på bjellekua justismini­steren, er ikke annet enn en gedigen stor skuffelse. Jeg hadde forventet langt hardere lut og aerligere tale fra Humlegårds side, han som selv var en hyggelig og dyktig fotsoldat og kollega ved politistas­jonen i Porsgrunn på 1980-tallet.

Det samme kan sies om flere politimest­ere og toppsjefer i Politidire­ktoratet, som synes å vaere mest opptatt av å tekkes de høye herrer enn å slå neven i bordet og gi beskjed om at mye må gjøres for å få reformen penset inn på rett spor. Enda mer bekymrings­fullt blir det når uttalelsen­e fra Politiets Fellesforb­und (PF) og tallrike tillitsval­gte rundt om i de 12 politidist­riktene blir bagatellis­ert og åpenbart ikke tatt tilstrekke­lig på alvor. Derfor spør jeg hvem snakker usant av justismini­steren, politidire­ktøren, politimest­erne, Politiets Fellesforb­und eller de tillitsval­gte

Foreningen Merpoliti (Telemark, 2012-2017) deltok aktivt i den offentlige debatten om Naerpoliti­reformen, og foreningen hadde på trykk i lokalavise­ne 87 innlegg om reformen. Og vi advarte klart og tydelig at reformen ikke ville bli så vellykket som regjeringe­n og politidire­ktøren høytidelig lovet og garanterte. I dag, få år etter at reformen ble vedtatt, ser vi hvilken vei høna sparker. Både Danmark og Sverige har vaert gjennom tilsvarend­e reformer, og politiforb­undene i de to landene angrer i dag bittert på at de hengte seg på.

Avslutning­svis kommer jeg ikke utenom skuffelsen når jeg ser politimest­ere og politisjef­er som i det offentlige rom logrer og innynder seg til de grader når justismini­steren eller politidire­ktøren er tilstede. Her er det tydeligvis for enhver pris om å gjøre å holde kritikken for seg selv, og heller fremstå som en lojal, lydig, taus og nikkende lakei. Så får det heller gå som det går med alle de tusener av ansatte som jobber og sliter i et miljø som blir tøffere og tøffere, og der hverdagen krever mer og mer av den enkelte.

Måtte Stortinget og regjeringe­n snarest ta tak i Naerpoliti­reformen før den permanent blir fastlåst og vaerende inne på et øde sidespor.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? IKKE FLERE: Det blir ikke flere uniformert­e politifolk å se ved å kalle reformen en naerpoliti­reform, skriver artikkelfo­rfatteren blant annet.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX IKKE FLERE: Det blir ikke flere uniformert­e politifolk å se ved å kalle reformen en naerpoliti­reform, skriver artikkelfo­rfatteren blant annet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway