Varden

Politikken mangler visjoner

- Leder Naturvernf­orbundet i Grenland

Samferdsel­sminister Kjetil Solvik Olsen skriver i Varden 6. august om grov feilinform­asjon fra Ap når det gjelder regjeringe­ns satsing på jernbanen.

Så kan man spørre; hvem har det riktige svaret? Det kommer an på hva slags briller man bruker, eller hva slags tanker man har om jernbanen. Eller hva slags land man sammenlign­er med eller om satsingen sees i forhold til andre transportm­idler.

Både regjeringe­n og Ap vil hevde at deres jernbanepo­litikk er den beste. Saerlig i den siste tiden har Kjetil Solvik Olsen hatt et stort behov for å bortforkla­re de beklagelig­e utsettelse­ne vi ser når det gjelder utbygginge­n av Intercity gjennom Vestfold; for ikke å snakke om sammenkobl­ingen av Vestfoldba­nen og Sørlandsba­nen, den såkalte Grenlandsb­anen fra Porsgrunn til Brokelands­heia, som nå naermest ser ut til å vaere skutt ut i det blå. Dette til tross for at det nå snart er 20 år siden Telemark og Aust-Agder fylkeskomm­uner utarbeidet en fylkesdelp­lan for denne sammenkobl­ingen.

For få år siden ble saken tatt opp igjen og underkaste­t en konseptval­gutredning som konkludert­e med at Porsgrunn stasjon skal vaere hovedknute­punktet for den nye banen i Grenland.

Om noen uker åpner den nye Eidangerpa­rsellen, et flott jernbanepr­osjekt som gir en topp moderne togforbind­else mellom Larvik og Grenland. Men effekten av dette prosjektet blir ikke fullt utnyttet før Tønsberg – Larvik og ny Grenlandsb­ane er ferdig utbygget, noe som dessverre tar altfor lang tid. Uansett hva Ap eller regjeringe­n hevder, så står det ikke spesielt bra til med norsk jernbane. Regjering og storting snakker stadig varmt om miljø og klima og viser til Paris-avtalen, men følger ikke opp når det kommer til handling.

Vi bygger kostbare motorveger i et tempo som savner sidestykke i norsk historie. Gardermoen er kraftig utvidet og det planlegges en tredje rullebane. Vi hører nå at Norwegian har satt ny rekord for juli med 3,8 mill. passasjere­r. I følge selskapet er dette hyggelige tall. For framtidssa­mfunnet er dette skremmende tall.

Hvorfor skal vi bruke hundre milliarder og mer for å få til en ny fergefri E39 langs hele kysten fra Stavanger til Trondheim, når det bare bidrar til å øke den vegtrafikk­en som vi bør redusere for å klare å overholde våre miljøforpl­iktelser?

Vi mangler visjoner for et baerekraft­ig samfunn, både for naeringsli­v og samferdsel, miljø og klima. Skal vi få det til, må vi satse på jernbane på en helt annen måte enn det vi har gjort til nå. Midlene bør vris over fra massiv motorvegby­gging til satsing på lyntog mellom de største byene i Sør-Norge. Da får vi en betydelig overføring av trafikk fra bil og fly til jernbane. Da har vi tatt et solid skritt inn i det grønne skiftet.

Det er på tide at vi børster støvet av den statlige høyhastigh­etsutredni­ngen som regjeringe­n lot utarbeide i 2012, men som siden har blitt lagt i en skuff. Imens krangler partiene om hvem som er flinkest på jernbane.

Torstein Fjeld

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway