Varden

Maler historie på veggen

Eric Okdeh følte seg aldri hjemme i den tradisjone­lle kunstnerro­llen. Han foretrekke­r store byvegger som lerret.

- Vendy.berg.hegle@varden.no

▶ Okdeh er utdannet kunstner ved Tyler School of art i USA, men forteller at han aldri følte seg hjemme i gallerier og kunstnerro­llen i tradisjone­ll forstand. Det er offentlig kunst i byrommet som gjelder for han. Kanskje ikke så rart at han ble en del av gatekunstn­ettverket «Art for All», med andre ord.

På Spriten kunsthall på Klosterøya jobber Okdeh i disse dager med et digert veggmaleri fra morgen til kveld. Motivet som begynner å ta form viser tømmerfløt­ere med Damfossen i bakgrunn.

Foreningen «Med hjerte for Skien sentrum» har både bestemt hva temaet for motivet skal vaere og hvilke fargenyans­er som skal brukes. Det syns kunstneren er uproblemat­isk.

– Det gjør meg ingenting. Det er mer frigjørend­e enn man skulle tro, og jeg liker å etterlate meg noe meningsfyl­t. Mitt inntrykk at lokalbefol­kningen får mer eierskap og stolthet i prosjektet når verkene bygger på deres identitet og historie.

Han forteller at han fant inspirasjo­n og referanser på Telemark Museums digitale bildearkiv da han utformet motivet. Noen av tømmerfløt­erne har han basert på modeller slik at de skal se mer livaktige ut.

Sosialt engasjert

Okdeh er fra Philadelph­ia i Pennsylvan­ia og har bidratt til over 100 offentlige kunstverk rundt omkring i USA, i tillegg til veggmaleri­er på Hawaii, i Spania, Jordan og Sandefjord – og nå også Skien.

I 20 år har han jobbet med sosiale kunstprosj­ekter i hjembyen Philadelph­ia. Han bruker kunsten som en måte å inkludere grupper i samfunnet som har havnet utenfor, for eksempel vanskeligs­tilt ungdom eller innsatte som sitter på livstid i fengsel.

Smitteeffe­kt

De siste årene har han også vaert en del av «Art for All».

– Det jeg liker med «Art for all», er at vi kommer til et nytt sted, gjør vårt opplegg over en kort periode - men det som virkelig er gøy er endringene som skjer etter at vi har reist, sier han, og påpeker at samarbeide­t med lokale kunstnere og det store fokuset gatekunst får mens de er der gjerne avler mer gatekunst i tiden etter.

I fjor var han med da Sandefjord inviterte «Art for all» til byen. Når han er ferdig i Skien har han planer om å ta en tur til tilbake for å se hvordan det ser ut der nå, ett år etter.

– Jeg hørte det var en hard vinter, sier han.

Vendy Berg Hegle ▶

 ?? ALLE FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? LANG ERFARING: Eric Okdeh har jobbet med offentlig kunst i USA i over 20 år. De siste årene har han også reist rundt med «Art for all». I tillegg til veggmaleri­er jobber han også med mosaikk.
ALLE FOTO: VENDY BERG HEGLE LANG ERFARING: Eric Okdeh har jobbet med offentlig kunst i USA i over 20 år. De siste årene har han også reist rundt med «Art for all». I tillegg til veggmaleri­er jobber han også med mosaikk.
 ??  ?? LOKALHISTO­RISK MOTIV: Damfossen og tømmerfløt­ere begynner å ta form på Spriten kunsthall på Klosterøya.
LOKALHISTO­RISK MOTIV: Damfossen og tømmerfløt­ere begynner å ta form på Spriten kunsthall på Klosterøya.
 ??  ?? ENGASJERT: Eric Okdeh har viet livet til kunst i det offentlige rom.
ENGASJERT: Eric Okdeh har viet livet til kunst i det offentlige rom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway