Varden

Høyere matvarepri­ser driver inflasjone­n opp

En økning på hele 3,6 prosent i matvarepri­sene trakk konsumpris­indeksen opp juli. Indeksen økte med 0,7 prosent fra måneden før.

-

▶ OSLO

Tolvmånede­rsveksten i konsumpris­indeksen endte på 3 prosent. En oppgang fra 2,6 prosent måneden før, viser tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).Nesten alle matvaregru­pper steg i juli, og spesielt kjøtt, melk, ost og egg.

– Den kraftige månedsendr­ingen for matvarepri­sene må sees i sammenheng med relativt beskjedne prisøkning­er på matvarer målt i etterkant av påsken. Etter påsketilbu­dene i mars og fram til og med juni steg matvarepri­sene med knapt 1 prosent, opplyser SSB.

– Ser vi på de siste 12 månedene, har matprisene økt klart mindre enn prisene generelt. Matprisene har holdt seg uvanlig lave over tid, og prisjuster­ingen som kom i juli, var som forventet, sier direktør Ingvill Størksen i Virke dagligvare i en pressemeld­ing.

Styrket krone

Kronen styrker seg etter at kjerneinfl­asjonen (KPI-JAE) steg drastisk i juli, opp til 1,4 prosent fra 1,1 måneden før.

Kjerneinfl­asjonen er en viktig faktor for rentefasts­ettelsen fra Norges Bank, og i dette tallet er veksten de siste tolv månedene justert for avgiftsend­ringer og energivare­r er holdt utenfor.

Kronen styrket seg med rundt tre øre mot dollar og euro etter at de solide inflasjons­tallene ble publisert, ifølge Dagens Næringsliv.

– Det skal mye til for å unngå en rentehevin­g i september, sier sjefanalyt­iker Erik Bruce i Nordea Markets.

Sommersalg

I tillegg var sommersalg­et på klær og skotøy en viktig årsak til at prisvekste­n falt fra 7,9 pro- sent i juni til 6,8 prosent i juli. Ifølge SSB er nedgangen større enn samme periode i fjor.

Prisene på elektrisit­et inkludert nettleie fortsatte stigningen fra tidligere, og steg i juli med 6,2 prosent. (NTB)

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? DYRERE MAT I JULI: Nye tall fra Statistisk sentralbyr­å viser at nesten alle matvaregru­pper steg i juli.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX DYRERE MAT I JULI: Nye tall fra Statistisk sentralbyr­å viser at nesten alle matvaregru­pper steg i juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway