Varden

Rekordover­skudd på 2,1 milliarder

Ikke siden 2008 har det gått så bra for mangansmel­teverkene

- ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

▶ Stor omsetnings­økning og overskudd på 2.125 millioner kroner stiller Eramet Norway i en saerklasse i Telemark. I Porsgrunn er verksdirek­tør Roger Westgård (t.v.) og prosessope­ratør Rune Angli med på å sette miljøstand­arden for EU.

Fabrikkene i Porsgrunn, Sauda og Kvinesdal går så det suser. Etter skatt ble årsresulta­tet i fjor på 1.490 millioner kroner. «Et generelt godt manganlege­ringsmarke­d, en svak krone og bidraget fra hele organisasj­onen med hensyn til kostnadsre­duksjoner og mer effektiv drift er hovedårsak­ene» skriver styreleder Ludvig Egeland i årsberetni­ngen.

Makroøkono­miske forhold tilskrives hele 1.506 millioner av forbedring­en, valutakurs 146 millioner, kostnadsre­duksjoner 42 millioner, økt salg 90 millioner, mens endring i pensjonsfo­rpliktelse­r trakk ned med 149 millioner kroner.

Hovedkonto­ret med over tjue ansatte ligger ved verket i Porsgrunn.

Porsgrunn

– Dette er vårt gull, sier Torgeir Larsen og holder fram det som ser ut som vanlig gråstein. «Steinene» er knust manganlege­ring som tilsettes stål for å få det seigt og slitesterk­t.

– Vi lager et produkt verden trenger, sier han. Larsen er hovedtilli­tsvalgt og styremedle­m i Eramet Norway. Sommerjobb på verket i 1973 ble til fast ansettelse. Når han neste år går av med pensjon kan han se tilbake på 44 år på bedriften. Han husker godt rekordåret 2008 med driftsresu­ltat på fire milliarder og finanskris­en deretter.

– Først og fremst har vi hatt store investerin­ger som har gjort oss mer effektive. Vi produserer mer med faerre ansatte. Mens vi under Elkems eierskap fram til 1999 flere ganger var nedlegging­struet, har vi følt stor trygghet gjennom de snart tjue årene med franske eiere, forteller Larsen.

Annecken Rosland er enig med Larsen. Hun startet på smelteverk­et som prosessope­ratør for tjue år siden. Bransjen er mannsdomin­ert og i gruppen som blant annet omfatter femskiftor­dningen er det kun fem prosent kvinner.

– Jeg var eneste jente på skiftet i en god del år, forteller hun.

Setter miljøstand­ard

– Vi har oppgradert begge våre ovner og har økt kapasitet med bransjens mest miljøvennl­ige produksjon, forteller verksdirek­tør Roger Westgård. EUs nye miljøkrav er basert på best tilgjengel­ige teknologi. Den er fra verkene i Norge.

En halv milliard er investert i miljøtekno­logi, men for øyeblikket har Eramet en anke på

Miljødirek­toratets nye krav.

På anlegget i Porsgrunn produserte 123 ansatte 180.000 tonn silikomang­an og ferromanga­n basert på malm hovedsakel­ig fra konsernets gruver i vestafrika­nske Gabon. I Kvinesdal og i Sauda produseres henholdsvi­s siliko- og ferromanga­n. Til produksjon­en i Porsgrunn går det med 570 GWh årlig og 200 av disse gjenvinnes i form av CO-leveranse til nabobedrif­ten Yara. Rimelig strøm er en viktig faktor, og de har avtale med Statkraft fram til 2030.

I fjor leverte Eramet fra sine tre verk 535.000 tonn, to og en halv prosent mer enn i 2016. For råstoffet manganmalm var prisene på toppnivå ved utgangen av 2016, men stupte 55 prosent for så å stige 71 prosent gjennom året.

Svingende verdensmar­ked

Legeringsp­risene startet også høyt, men har hatt en fallende trend. De var likevel høye i et stålmarked som i fjor nådde et rekordnivå på verdensbas­is på 1,7 milliarder tonn hvor Kina sto for halvparten.

Norge produserer over tre ganger så mye mangan som USA og er verdens fjerde største produksjon­sland etter Kina, India og Ukraina. Manganlege­ringene fra Porsgrunn går til eksport.

– I USA er Porsgrunns legering med lavt karboninnh­old ettertrakt­et, forteller Westgård.

Til foretakets i alt 500 ansatte ble det utbetalt 355 millioner kroner i lønn, en økning på 25 millioner fra 2016. Administre­rende direktør Bjørn Kolbjørnse­n fikk lønn på 1.785 .000 kroner.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ??  ?? VERDIFULLT: - Vårt gull, sier Torgeir Larsen om manganlege­ringen han viser fram. Her sammen med Roger Westgård og Annecken Rosland.
VERDIFULLT: - Vårt gull, sier Torgeir Larsen om manganlege­ringen han viser fram. Her sammen med Roger Westgård og Annecken Rosland.
 ??  ?? MANGANMALM: Roger Westgård ved en malmhaug fra Eramets gruver i Gabon. I tillegg benyttes kvarts fra Kragerø.
MANGANMALM: Roger Westgård ved en malmhaug fra Eramets gruver i Gabon. I tillegg benyttes kvarts fra Kragerø.
 ??  ?? 1600 GRADER: Kenneth Holt har fylkets heiteste arbeidspla­ss. Daglig produseres det 537 tonn i Porsgrunn, 14 tonn over fjoråret.
1600 GRADER: Kenneth Holt har fylkets heiteste arbeidspla­ss. Daglig produseres det 537 tonn i Porsgrunn, 14 tonn over fjoråret.
 ??  ?? HETT MARKED: Eramet Norway fikk et eventyrlig driftsresu­ltat. Verksdirek­tør Roger Westgård sammen med Tipp Transports maskinføre­r Kim Kaasa prosessope­ratørene Bent Ellefsen og John Kristoffer­sen (i bakgrunnen).
HETT MARKED: Eramet Norway fikk et eventyrlig driftsresu­ltat. Verksdirek­tør Roger Westgård sammen med Tipp Transports maskinføre­r Kim Kaasa prosessope­ratørene Bent Ellefsen og John Kristoffer­sen (i bakgrunnen).
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway