Varden

Et fantastisk kunstprosj­ekt

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Ti vegger i Skien er i ferd med å bli store kunstverk etter at kunstnere fra hele verden har satt av to uker til å male. Gatekunstp­rosjektet til foreningen «Med hjerte for Skien sentrum» er i ferd med å endre Skien – til det bedre.

▶ Vi vil vaere varsomme med å gjøre oss til dommer over hva som er fint, pent og flott. Hvordan kunst oppfattes, er ingen objektiv affaere. Det er imidlertid vår oppfatning at gatekunstp­rosjektet sørger for å bringe kunsten ut i det offentlige rom. Det er det vanskelig å vaere likegyldig til. At noen setter farge på hverdagen, kan sjelden vurderes som negativt. Det er også svaert positivt at deler av prosjektet har et lokalhisto­risk perspektiv.

▶ Når kunstverke­ne etter hvert går over i en fase der de er ferdige, undres vi enda mer over at det finnes offentlige etater som har protestert. Hovedutval­get for teknisk sektor i Skien overkjørte fylkeskomm­unen og veivesenet, som var lunkne til noen av tiltakene. Det ble, fra fylkeskomm­unens side, påpekt at veggene er en del av verneområd­et i murbyen og at de vurderte kunstprosj­ektet som en permanent fasadeendr­ing som vil «vaere fremmedele­menter og kontraster i miljøet» fra 1800-tallet. Hovedutval­get svarte, forstandig nok, med at tiltaket skal evalueres etter to år, og «hvis evaluering­en viser at noen av maleriene må males over, skal tiltakshav­er/eier, vaere ansvarlig for at det utføres».

▶ Kunstprosj­ektet er ikke ferdig, men allerede nå er det grunn til å gi honnør til initiativt­akere, samarbeids­partnere og kunstnere. Dette er et strålende prosjekt, og vi ser gjerne framtidige «avleggere», enten i form av malerier eller annet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway