Varden

To gode år for Halvor H. Holta

Da Halvor H. Holta og nevøen Kjetil Holta solgte industrivi­rksomheten i Tinfos til franske Eramet, satt begge med milliardfo­rmuer. Rett etter kom finanskris­en.

- ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

Mens Kjetil Holta fikk aksjer for 800 millioner kroner og 1,7 milliarder i kontanter, ble hans onkel Halvor H. Holta eier av Eramet-aksjer som da var verd 1,8 milliarder kroner samt kraftretti­gheter. På det meste var Erametaksj­en oppe i over 650 Euro på børsen i Paris for ti år siden. Fra avtalen var signert til aksjene ble overtatt, hadde aksjeposte­n sunket til 703 millioner kroner, skrev Finansavis­en for snart ti år siden.

I Halvor H. Holtas selskap Monial var aksjeposte­n i Eramet ved avslutning­en av 2017 verd 225 millioner kroner. Aksjekurse­n hadde da steget 75 prosent på ett år.

Aksjekurse­n falt under 16 euro i februar 2016, og ved siste årsskifte var den på 100 euro for så å stige til nesten 160 i mai i år. Deretter er den nesten halvert i verdi.

– Hyggelig at det går bra

Halvor H. Holta følger ikke utviklinge­n i Eramet tett, forteller han.

– Men jeg synes det er hyggelig på se at det går bra med driften på de tre smelteverk­ene her i Norge, kommentere­r han.

Gjennom mange år var hans familie eiere av smelteverk­et i Kvinesdal som han og Kjetil Holta solgte i 2008. Før det hadde Eramet kjøpte Elkemsverk­ene i Porsgrunn og Sauda i 1999. Monial eier 59,3 prosent av Tinfos som i dag først og fremst er kraftverks­eier.

Har over halv milliard

Selv om verdien av Erametaksj­ene forvitret i verdi etter overtakels­en, har de to siste årene vaert gode for Halvor Holtas Monial. Årsresulta­tet er på naer 170 millioner til sammen, og egenkapita­l på 521 millioner kroner.

Tinfos´ kraftverk på Notodden produserte 244,3 GWh i fjor og fra flere småkraftve­rk ble det produsert 57,4 GWh i fjor.

I tillegg eierposten i gruve og smelteverk­sbedriften Eramet, eier Monial 31 prosent av gruveprosj­ektet Nussir ASA I Kvalsund som foreløpig har vaert et pengesluk.

Når det gjelder kraftinnte­ktene fra Tinfos, forteller årsrapport­en at gjennomsni­ttlig kraftpris i fjor var på 28,83 euro per MWh. For tiden ligger prisen rundt 50 euro, noe som i det minste kan glede kraftverks­eiere.

 ?? ARKIVFOTO: KNUT HEGGENES ?? KRAFTVERK: Halvor H. Holta er majoritets­eier i Tinfos AS som eier kraftverke­ne på Notodden.
ARKIVFOTO: KNUT HEGGENES KRAFTVERK: Halvor H. Holta er majoritets­eier i Tinfos AS som eier kraftverke­ne på Notodden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway