Varden

Bybane i Grenland

I byutrednin­gen som ble presentert våren 2018 er en bybane/lettbane i Grenland estimert til drøye 5 milliarder. Denne summen var overrasken­de høy sett i forhold til andre estimat som er gjort lokalt. Vigsel av likekjønne­de

- Mona Nicolaysen Talsperson, Miljøparti­et De Grønne, Skien

Vi registrere­r at tallgrunnl­aget fra Bergens bybanepros­jekt er lagt til grunn. Et bybane/lettbanepr­osjekt i Grenland har helt andre forutsetni­nger enn i Bergen, og det kan oppfattes som at et slikt baneprosje­kt er vurdert kun fordi det har vaert et ønske lokalt, og ikke som et reelt tilskudd til kollektivs­atsinga i Grenland. Dette stiller vi oss kritiske til.

Parisavtal­en, FNs baerekraft­smål og klimaforli­ket vil presse fram ny tenkning rundt byutviklin­g. Arealeffek­tivitet og kollektive løsninger er svaret på mange av utfordring­ene knyttet til klimagassu­tslipp, miljøforur­ensning og naturvern. For Grenland kan en bybane/lettbane vaere med på å innfri mange av målene som er satt for vår felles globale utfordring.

I tillegg vil det bidra positivt for naeringsli­vet og for byutviklin­gsprosjekt­ene som både Porsgrunn og Skien er i gang med. Ved å inkludere strekninge­n Notodden – Skien – Porsgrunn, og eventuelt Larvik, i et bybane/lettbanesy­stem, vil også en slik bane bidra til å binde byområdene sammen på en helt annen måte enn vi ser i dag.

Med bakgrunn i dette har vi følgende spørsmål til Statens Vegvesen, Jernbanedi­rektoratet, Telemark fylkeskomm­une, Skien og Porsgrunn kommune og Bystrategi Grenland:

1.Hvaer grunnen til at økonomien i Bergens bybanepros­jekt er lagt til grunn for en bybane/lettbane i Grenland? 2. Er det planlagt å gjøre en utredning av kostnader for en bybane/lettbane med utgangspun­kt i lokale forhold?

3. Vil en bybane/lettbane i Grenland kunne erstatte dagens lokaltoglø­sninger?

4. Er det mulig å presentere et realistisk kostnadsov­erslag for stasjon i fjellet/i sentrum ved Landmannst­orvet i Skien slik at man kan få et bedre bilde av totale utgifter ved ulike løsninger for infrastruk­tur og samferdsel med tog/bane i Grenland?

Svarpådiss­e spørsmålen­e vil gi et mer realistisk grunnlag for å debattere, og på sikt ta beslutning­er, om Grenland skal jobbe med å etablere bybane/lettbane eller ikke.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? HVORFOR: Hva er grunnen til at økonomien i Begens bybanepros­jekt legges til grunn for et prosjekt i Grenland, spør artikkelfo­rfatteren.
FOTO: SCANPIX HVORFOR: Hva er grunnen til at økonomien i Begens bybanepros­jekt legges til grunn for et prosjekt i Grenland, spør artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway