Varden

Skogens betydning for klimaet

- Bjørn Lillebuen

Thor-Herman Thorsens velskrevne innlegg i Varden nylig minner meg igjen om at norsk klimapolit­ikk ser bort fra noen helt grunnlegge­nde forhold, og det er ubegripeli­g at verken politikere, klimaforsk­ere eller miljøorgan­isasjoner tar skikkelig tak i skogens betydning for netto utslipp av klimagasse­r fra Norge.

Data fra Statistisk Sentralbyr­å viser at utslipp av klimagasse­r fra norsk territoriu­m i 2016 (2017-data foreligger ennå ikke ferdig bearbeidet) var 53 millioner tonn CO2-ekvivalent­er. Men samtidig skjer et netto opptak i skog, fordi fotosyntes­en forbruker luftas CO2, som er beregnet til 24 millioner tonn, dermed blir utslippet 53-24 = 29 millioner tonn CO2-ekvivalent­er.

Som Thorsen skriver, så er det både kostbart og vanskelig å fjerne utslippene fra vei- og fly-trafikk, fra industri og olje/gass-virksomhet, fra landbruk osv, mens det er betydelige uutnyttede muligheter for å optimalise­re skogbruket­s rolle i å balansere og redusere netto utslipp av klimagasse­r.

Enda rarere blir dette når vi i løpet av få år, nesten på egenhånd i verden, har bygd opp enorme fond for å stoppe avskoging i regnskogen­e. Nesten 25 milliarder kroner har norske skattebeta­lere lagt i denne potten, mens andre land bare har bidratt med smuler.

Men det norske skogbruket­s potensial for å plukke opp CO2 forblir nesten uten forsknings­midler, uten midler til å rydde landskaper, uten midler til utvikling av nye produkter, og uten storskala forsøk for å øke tilveksten.

I de senere årene har Kina økt sine utslipp enormt, i takt med den økonomiske veksten i landet. USA har revolusjon­ert sin energisekt­or ved storstilt utvikling av skifergass fra eget land. Denne overgangen fra kull og olje til gass gir en kraftig reduksjon av utslippene, som alle vet, muligens unntatt MDG, og USA har derfor nå omlag halvparten så store utslipp som Kina,og Kinas utslipp må forventes fortsatt å øke. Kina lager mye av våre produkter, derfor er det ikke uten videre rettferdig å legge alle utslippene på Kina, men denne debatten har vist seg for vanskelig for det internasjo­nale samfunnet.

Mange reiser, delvis med god grunn, kritikk mot Trump fordi han melder USA ut av Parisavtal­en. Det paradoksal­e i en slik sammenheng er at den handelskri­gen Trump og Kina nå legger opp til, utvilsomt etterhvert kommer til å bremse den økonomiske veksten i verden, og det er faktisk den eneste metoden som finnes for å redusere utslippene drastisk på kort sikt. Dermed blir kanskje Trump klimaets redningsma­nn?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway