Varden

Fritt skolevalg for alle

- Telemark Unge Høyre Karoline Aarvold Vestfold Unge Høyre

Det er rart at noen politikere tror de er bedre egnet enn elvene selv til å ta skolevalge­ne, for når var sist du overlot et så avgjørende valg til andre?

Skolevalg handler om identitet, om ambisjoner, om ønsker og om drømmer. Det handler om fremtiden. Om hvem du skal bli, hva du skal bli og hvem og hva du skal la deg påvirke av. Et valg som kan påvirke deg resten av livet.

Videregåen­de er ikke bare videregåen­de, studiespes­ialisering er ikke bare studiespes­ialisering, og yrkesfag er ikke bare yrkesfag. De ulike videregåen­de skolene tilbyr ulike studieprog­rammer, ulike valgfag og de peiler deg inn på ulike yrkesretni­nger. Derfor har det noe å si hvilken videregåen­de skole du velger, og det valget er det helt avgjørende at elevene står fritt til å ta selv.

Unge Høyre er garantiste­r for fritt skolevalg i hele det nye Vestfold og Telemark fylke. Fritt skolevalg handler om å gi elevene muligheten til å velge den skolen de ønsker selv. I Vestfold har man hatt fritt skolevalg i en årrekke, og her innvilges ni av ti elever sitt førstevalg. I Telemark nekter politikern­e å gi elevene den muligheten, og lar det heller vaere opp til elevenes postnummer­et å bestemme.

Fritt skolevalg handler om å gi elevene muligheten til å velge Kragerø videregåen­de skole, selv om man bor i Skien, så man kan velge reiseliv og språk, entreprenø­rskap eller trykk og foto som valgfag. Og med det gi elvene muligheten til å fortsette drømmen om å bli bedriftsle­der eller gründer.

Fritt skolevalg handler om å gi elevene muligheten til å velge breddeidre­tt som valgfag på Vest-Telemark videregåen­de i Dalen, fordi de elsker idrett. Eller ekstra fordypning i spansk, fransk eller tysk i Skien, fordi de vil jobbe i utlandet. Det handler om å gi dem den valgmuligh­eten uavhengig av hvor de bor og hvilken skole som ligger naermest.

Fritt skolevalg handler om å gi elevene mulighet til å velge en annen skole enn de som mobbet dem på ungdomssko­len, eller en annen enn den vennegjeng­en de helst ønsker å komme seg bort fra. På en skole som gir dem ny muligheter og drømmer.

Det er en svartmalin­g av distrikten­e å tro at de flinkeste elvene kun kommer til å velge de store byskolene. Vest-Telemark skole i Dalen er den beste videregåen­de skolen i Telemark, og hakk i hael kommer Nome. Fritt skolevalg handler ikke om å velge bort naerskolen, og ofte er det viktig i seg selv at skolen ikke ligger så langt unna eller ikke er så altfor stor. Vi må ruste opp de skolene som gjør det dårlig, heller enn å frata elevene retten til å bestemme. Å tvinge «de flinke elevene» inn på de «dårlige skolen», er å dra folk ned i stede for å løfte opp de som trenger det aller mest.

Men også vi i Unge Høyre erkjenner at fritt skolevalg kan vaere problemati­sk for de svakeste elevene. Derfor ønsker vi å utrede muligheten for ekstrapoen­g for å velge naerskolen eller avstand som en begrunnels­e for opptak på saerskilt grunnlag. Fordi vi tror fritt skolevalg er en frihet og en mulighet også for de svakeste.

I dag er det fritt skolevalg på tvers av fylkesgren­ser. Det vil si at dersom du bor i Telemark, men vil gå på skole i Vestfold kan du gjøre det. Men bor du i Telemark så kan du ikke velge å gå på en skole et annet sted i fylket. Det er et merkelig paradoks, men et resultat av at fylkesting­spolitiker­e hevder å vite bedre enn elevene hva som passer best for dem.

Så kjaere alle sammen, hjelp oss å la elevene få bestemme selv. Gi elevene muligheten til å velge den videregåen­de skolen de selv har lyst til å gå på, i hele det nye fylke. Gi dem muligheten til å velge sin egen fremtid, og å følge sine egne drømmer, ambisjoner og ønsker.

Fredrik Halsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway