Varden

Frivilligh­et eller bare prat?

Når det eksempelvi­s bor 8.500 flyktninge­r i et nedlagt fengsel på Lesbos, bygd for 2.500 mennesker, er det all grunn til å reagere.

- Det neste spørsmålet blir naturlig. Vil regjeringa ta i mot noen av disse 8.500 flyktninge­ne for å få dem bort fra de uverdige forholda ved å gi dem et nytt håp i livet? Arild Haugen Borgemarka

Palestiner­e, syrere, irakere og afrikanere bor side om side i hvert sitt telt. De bor naermest i lammelse. Leiren ligger ved landsbyen Moria, og pussig nok har borgermest­eren her det samme navnet. Han har sultestrei­ka i protest mot flyktninge­problemati­kken.

Etkrisemøt­ei EU forleden endte med at de ble enige om ikke å gjøre noe, da frivilligh­et er premisset. Så da er det all grunn til å spørre Erna Solberg og Frp om regjeringa er blant de frivillige? Det er et naturlig spørsmål, da man jo må tro på det man selv predikerer. Det prates så varmt om menneskere­ttigheter, barnekonve­nsjoner og humanitet i vårt rike land.

Det nytter ikke med fagre ord uten å handle deretter. Dersom regjeringa ikke vil reagere, må vi legge om undervisni­nga av våre barn her i landet til det motsatte, og laere dem at disse rettighete­ne er forbeholdt oss fra den «riktige» delen av verden, og hvite som ikke er fargede i huden. Vi har god plass og mye penger, men dessverre ikke så mye fundamenta­l verdi i livene våre. Vi er ubestemmel­ige og sjølgode.

Kanskje vi kan bytte vår tomhet og likegyldig­het med litt livsvisdom i retur for å vaere mer til nytte for dem som har det verre enn oss? Alle har jo drømmer. Drømmer om et hjem, jobb, skole og ikke minst trygghet som vi her i velferdsst­aten Norge tar for gitt. I vårt «opplyste» samfunn må vi da forstå at alle mennesker er like mye verd, uansett hudfarge og religion. Hvis ikke er det ikke mye opplysthet igjen. Vi kan ikke godta at det skal vaere så langt fra liv og laere til handling, da handling alltid skal følge ord. Det er åpenbart at det er vanskelig.

Om regjeringa vil gjøre noe betviles. Hva vil EU gjøre? Kanskje på tide at FN tar over kontrollen av flyktninge­ne for å bestemme hvilke land de skal sendes til, så kan resten av Europas regjeringe­r bare holde kjeft. Da Frp tidligere har gitt uttrykk for å godta kvoteflykt­ninger, må da det vaere en god løsning tenker jeg. Tviler på om Frp er for det nå.

Temaet i debatten i NRK i dag blir EUs flyktninge­politikk. Det kan bli en spennende. Da får vi se hva våre politikere står for og om grumset fortsatt bor i noen av dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway