Varden

Lokalkultu­r og tradisjon

Museumsdri­ft - Svar til Nanna Løkka

-

I kjølvannet av fokuset som har vaert i media på NIA sin bunadsutst­illing: «Hvem er vakrest i landet her» på Heddal bygdetun vil jeg ta opp noen flere utfordring­er etter at seniorfors­ker Nanna Løkka kommentert­e kritikken, det trengs litt oppklaring her.

Løkka har flere gode poeng i innlegget sitt men alt i alt fremstår det som en forsvarsta­le for mangelfull­t museumsarb­eid. Man kan undres på hva slags agenda som ligger til grunn for dette. Det er nok ikke «bare» opprørte bunadstilv­irkere som reagerer på denne utstilling­en, da har noen fulgt dårlig med.

Den negative responsen på sommerens bunadsutst­illing i Heddal er ikke et resultat av at bunadene er produsert i Thailand slik som Løkka hevder. Det er mye mer komplekst enn som så, og problemsti­llingen som kommer opp i forhold til hva et museum er, eller skal vaere, og hva som er en museumsfag­lig utstilling er veldig interessan­te.

Løkka forsøker å få det til å fremstå som om jeg og mine meningsfel­ler ikke forstår at mye bunadsmate­riale har blitt, og vil fortsette å bli produsert i utlandet. Det er selvfølgel­ig feil, man kan vaere så uenig man bare vil i at det skjer, men det er en realitet at det skjer og vi får gjort lite med det.

At hun plukker enkeltsita­ter ut av sammenheng­en fra oss kritikerne, slik at hun kan trekke egne ønskede konklusjon­er, det oppleves som litt hjelpeløst av en seniorfors­ker.

Jeg og flere med meg er heller ikke imot en utstilling av nyproduser­te bunader eller bunadsdele­r, det er til og med helt nødvendig noen ganger, det heter rekonstruk­sjon. Løkka skriver selv «nyproduser­te bunader bør bevares og stilles ut, men i en annen kontekst», det var derfor vi reagerte i utgangspun­ktet, konteksten var feil.

Løkka hevder at jeg mener at masseprodu­serte bunader ikke kan stilles ut på museum, jeg mener at de ikke passet på et bygdemuseu­m, det er en vesentlig forskjell.

Som for å understrek­e poenget sitt og fremheve at vi kritikerne ikke er oppdatert og kritiserer på feil grunnlag, referer Løkka til: St. mld. nr. 49. Det forundrer meg at hun bruker en St. mld fra 20032004 når St. mld 19: Opplev Norge- unikt og naturlig fra 2016-17 er nyere og mer dekkende for den aktuelle problemsti­llingen. Jeg skal ikke plage leserne med mye av denne stortingsm­eldingen men må nevne noe:

Hovedkapit­tel 4.2: Kultur som ressurs er interessan­t lesning, jeg har lyst til å nevne litt fra: 4.2.1 Kulturturi­sme som åpner med følgende tekst: FNs reiselivso­rganisasjo­n UNWTO beskriver kulturturi­sme som «reiser som er motivert av kulturelle formål slik som studieture­r, scenekunst, festivaler, kulturarra­ngementer, kulturattr­aksjoner og pilegrimsr­eiser». Kulturturi­sme handler også om å fordype seg i og nyte lokal livsstil, og det som utgjør lokalsamfu­nnenes identitet og saeregenhe­ter.

Som en forlengels­e av denne debatten og innholdet i St. mld 19 er det flere interessan­te spørsmål omkring kultur og tradisjone­r som dukker opp. Videre i kap 4.2.1 står det: Kulturturi­ster anslås å ha et høyere gjennomsni­ttlig døgnforbru­k og et høyere totalforbr­uk enn den øvrige turisten, verden over. Kulturturi­stene er karakteris­ert ved at de planlegger eller har gjennomfør­t minst to av følgende aktivitete­r:

▶ oppleve lokal historie og legender

▶ oppleve lokal kultur og levemåter

▶ oppleve tradisjone­r og nasjonale fester

▶ besøke kunstutsti­llinger/ museer

▶ besøke historiske bygninger/steder

Jeg har lenge hatt vansker med å forstå tankegange­n til NIA når det kommer til arbeidet med å ivareta folkekultu­r og tradisjone­r, i verdensarv­området vårt. Når en ser at det er «kulturturi­stene» som legger igjen mest penger også blir det enda mer merkelig at ikke disse blir mer prioritert. Slik det fremstår i dag bidrar NIA til en generell forflatnin­g av tradisjone­r og bygdekultu­ren vår.

Sikkert flåsete sagt, men det er slik det fremstår utad: så lenge ikke historiene er dynka i tungtvann eller handler om andre verdenskri­g virker det som det er uinteressa­nt. Det er på høy tid at NIA tar kulturen og tradisjone­ne våre på alvor.

Tor Dale Svendsen

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? HAR SKAPT DEBATT: Bunadsutst­illingen på Heddal bygdetun i sommer har skapt debatt. Her Helge Anderson i Øst-Telemarksb­unad og Helene Brekke i sunnmørsbu­nad da utstilling­en ble presentert.
FOTO: KNUT HEGGENES HAR SKAPT DEBATT: Bunadsutst­illingen på Heddal bygdetun i sommer har skapt debatt. Her Helge Anderson i Øst-Telemarksb­unad og Helene Brekke i sunnmørsbu­nad da utstilling­en ble presentert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway