Varden

En meget sjelden visitt

En ung svartstork slo seg ned i Gjerpensda­len i helgen. Bare to ganger før er fuglen registrert i Telemark.

- Pal.egil.tornholm@varden.no

▶ SKIEN

Alarmen gikk blant fuglekikke­re i Sør-Norge lørdag kveld, da de første meldingene om sjeldenhet­en i Skien ble lagt ut på Facebook. Bonnie Waernes Hansen tok turen fra Larvik søndag morgen. Fra brua over Leirkup fikk hun raskt øye på svartstork­en spankulere­nde på Storemyr. Svartstork­en, som ellers lever sørvest i Spania, i østre deler av Europa og Asia, samt i det sørlige Afrika, går for å vaere sky og forsiktig, i motsetning til den hvite storken.

– Ved å smyge meg fram langs en rad av busker, fant jeg en åpning og tok det beste bildet på 10–15 meters avstand, forteller Waernes Hansen til Varden.

En ungfugl

Hun mener å vite at svartstork tidligere er sett i Telemark i 1984 og i 1989, men ikke siden. Ifølge Wikipedia ble en svartstork observert og fotografer­t ved Åsane i Rogaland i 2004.

– Storken i Gjerpensda­len er en ungfugl. Voksne fugler har rødt nebb og røde bein, påpeker fotografen. Hun tok bildet ved 10-tiden søndag. En halvtimes tid senere tok den til vingene og fløy sørover.

Storken skal ha blitt sett igjen lenger ned i Gjerpensda­len i kveldinga.

Rakk fram fra Stavanger

– En fugleinter­essert som hadde kjørt fra Fredriksta­d, kom dessverre fem minutter for seint til å se storken. De som hadde kastet seg i bilen i Stavanger allerede ved 22-tiden lørdag, kom derimot fram i tide til å studere storken, ler Bonnie Waernes Hansen.

Svartstork­en kan ifølge oppslagsve­rket bli om lag en meter høy og ha et vingespenn på 1,8 meter. Fram til midten av 1800-tallet hekket svartstork sparsomt i sørlige og midtre deler av Sverige. Ettersom arten har geografisk svaert stor utbredelse, blir den karakteris­ert som livskrafti­g. I et område fra Estland til Polen antar man ifølge Wikipedia at det finnes om lag 3000 par.

▶ Pål Egil Tornholm

 ?? FOTO: BONNIE WAERNES HANSEN ?? UVANLIG GJEST: Denne unge svartstork­en slo seg i helgen ned i Gjerpensda­len. Bare to ganger før er arten registrert i Telemark.
FOTO: BONNIE WAERNES HANSEN UVANLIG GJEST: Denne unge svartstork­en slo seg i helgen ned i Gjerpensda­len. Bare to ganger før er arten registrert i Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway