Varden

Mangler elever til industrifa­g-linjer

Flere elever skygger unna «industrifa­g»linjer på Porsgrunn videregåen­de skole, men nå lokkes det med en snarvei inn i godt betalte yrker.

- Per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ Tidligere år har det vært venteliste for å komme inn på labora- toriefag og kjemi- og prosessfag i Porsgrunn.

Mer lunken interesse

Interessen har imidlertid lunknet. I år er det til sammen 15 ledige plasser. Det kan bety at industrien går glipp av god arbeidskra­ft og at elever går glipp av en god yrkesvei.

– Kanskje har noen latt seg skremme av krisen som rammet oljenæring­en. Men nå skriker oljebransj­en etter folk igjen, sier avdelingsl­eder Geir Olav Tveit.

Det finnes en attraktiv skillevei for dem som har gått første år allmennfag, eller studiespes­ialisering som det heter nå. Regjeringe­n vedtok i sommer at disse fra og med i høst kan hoppe rett over på yrkesfag, Vg2. De trenger altså ikke å begynne på nytt hvis de bytter beite.

Så fort Vg2 er ferdig, kan de gå ut i to års betalt lærertid og deretter sikre seg fagbrev og god jobb.

Dette gjelder for alle yrkesfag, men i Porsgrunn passer det ekstra godt, siden det er ledige plasser på hyperaktue­lle linjer.

– Vi tror det er mange som ikke er klar over denne muligheten, sier avdelingsl­eder Tveit.

Ny rektor ved Porsgrunn videregåen­de skole er Kai Magne Bråthen. Han sier at det er skolens plikt å orientere om hvilke fag som gir best muligheter på arbeidsmar­kedet.

– For mange er dette en veldig god mulighet som vi ønsker at flest mulig skal være klar over.

Elevene har fortsatt mulighet til å skifte beite. Den muligheten varer til oktober, så lenge det er ledige plasser på skolen.

Trenger folk

Jarle Brekka-Johnsen i Industrilæ­rling Telemark og Vestfold er opptatt av rekrutteri­ngen til industrien.

– Hvis ikke disse plassene blir fylt opp, kan det bli lærlingman­gel. Det vil også kunne gå utover industrien som trenger folk.

– Hva gjør industrien da?

– Da må den lete i andre fylker.

Selv om det har blitt færre arbeidspla­sser i prosessind­ustrien i Porsgrunn og Bamble de siste årene, er mange bedrifter inne i et generasjon­sskifte, skyter Tveit inn.

Det betyr at de trenger nytt blod som kan erstatte pensjonist­ene,

Han legger til at dersom man, mot formoding, ikke få jobb etter avlagt fagprøve, så åpner det seg muligheter ved å søke seg inn på høyere utdanning.

▶ Per Arne Rennestrau­m

 ?? FOTO. PER ARNE RENNESTRAU­M ?? NY ORDNING: Rektor Kai Magne Bråthen, Jarle Brekka-Johnsen (Industrilæ­rling) og avdelingsl­eder Kjell Olav Tveit håper å fylle ledige plasser.
FOTO. PER ARNE RENNESTRAU­M NY ORDNING: Rektor Kai Magne Bråthen, Jarle Brekka-Johnsen (Industrilæ­rling) og avdelingsl­eder Kjell Olav Tveit håper å fylle ledige plasser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway