Varden

Har trent seg til en bed

I 2015 fikk Veronika Berg (40) fra Skien påvist diagnosen Bekhterev. I helgen stilte hun til start i Oslo Triatlon.

- Pal.lundsholt@varden.no

▶ 40-åringen stilte til start i stafettkla­ssen i supersprin­t hvor hun fullførte to av tre øvelser. Én mil på sykkel og 2,5 kilometer løping. Svømming valgte hun å stå over.

– Ettersom jeg stilte i stafett så kunne nøyd meg med en øvelse, men jeg hadde lyst til å fullføre to, så da gjorde jeg det. Neste år er målet å stille til start på 400 meter svømming også, sier Berg.

God mestringss­trategi

Da hun fikk påvist diagnosen i 2015 fikk hun også beskjed om å ta det rolig. Nyere forsking viser derimot at det beste en med en revmatisk diagnose selv kan gjøre for å få bedre helse, er å trene og spise riktig.

– Bevegelse er bra for alle, og trening er bra for alle, sier fysioterap­eut Kjetil Loen.

Han mener trebarnsmo­ren, som er utdannet sykepleier har alle mulig grunn til å være glad og stolt over å ha deltatt i Oslo Triatlon.

– All honnør til henne. Det er god mestringss­trategi å sette seg mål med trening når en sliter med en sykdom som Bekhterev, sier Loen.

Hovedperso­nen selv gir Norsk Revmatiker­forbund (NRF) mye av æren for at formen nå er bedre enn på veldig lenge.

– Kampanjen «Kom i form med NRF» motiverte meg opp fra sofaen og ut for å trene. Det samme gjorde mannen min, sier Berg.

Etter å gjennomfør­t trenings- kampanje som har gått over sju måneder bestemte hun seg også for å ta utfordring­en til NRF om å delta på Oslo Triatlon. Det har hun ikke angret.

– Jeg har fulgt rådene til revmatiker­forbundet med å trene hardt. Nå trener jeg fem ganger i uken. Dans, svømming, intervallt­rening, turgåing og trening hjemme. Det har ført til at jeg nå er medisinfri, jeg har atskillig mindre smerter og mye bedre helse. Det var en fantastisk mestringsf­ølelse å gjennomfør­e triatlon. Dette ga mersmak og jeg vil prøve igjen neste år, sier Berg.

Blir frisklivsa­gent

Takket være trening og kosthold er hun nå i så god form at hun fra høsten av er plukket ut til å bli såkalt frisklivsa­gent i Norges Revmatiker­forbund.

– Jeg skal holde kurs til høsten som heter «sykt aktiv». Det går på det å mestre hverdagen med kroniske sykdommer. Det blir veldig spennende og jeg gleder meg veldig, sier Berg.

Hun var en av 20 revmatiker­e som deltok på NRF-laget på Oslo Triatlon lørdag. Initiativt­aker til dette laget var NRFs frisklivsr­ådgiver, Ole Martin Wold, som etter løpet var tydelig stolt.

– Det gikk kjempebra. Mange syntes først det var skummelt, men alle gjennomfør­te med et smil om munnen, og stemningen var på topp. De var litt nervøse og møtte opp i god tid for å delta. Og alle deltok. Det var helt rått. For meg var inntrykket at alle ga 100 prosent, de heiet på hverandre og backet hverandre opp. Jeg er enormt imponert over dem, og er stolt over å ha med en gjeng som gjør dette. Det ga mersmak for så å si alle, og vi setter nye hårete mål mot neste år.

▶ Pål Lundsholt

 ??  ?? VIKTIG: Fysioterap­eut Kjetil Loen mener trening og bevegelse er viktig for alle.
VIKTIG: Fysioterap­eut Kjetil Loen mener trening og bevegelse er viktig for alle.
 ??  ?? I FORM: Veronika Berg har fått mye bedre helse etter at hun begynte å trene. I helgen stilte hun til start i stafettkla­ssen i
I FORM: Veronika Berg har fått mye bedre helse etter at hun begynte å trene. I helgen stilte hun til start i stafettkla­ssen i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway