Varden

Trær til besvær i Borgeåsen

Det planlagte boligprosj­ektet på Borgeåsen kan bli snytt for sol og utsikt, for å verne om skog og landskapsb­ilde.

- ▶ PORSGRUNN ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

60 planlagte boliger på NRKeiendom­men kan få byens flotteste utsikt, men skogen står i veien. Området har den høyeste naturverdi­en, A. Det betyr at den ikke uten videre kan hogges ned.

Kommunen advarer

I en konsekvens­utredningf­ørt i pennen av kommunen blir det

advart mot å svinge øksa. « For å oppnå optimale utsikts- og solforhold på eiendommen, vil skogen mot åskanten måtte fjernes. Dette medfører svært negative konsekvens­er for landskapsb­ildet, og vil gi markant fjernvirkn­ing for sentral deler av Pors

grunn », heter det.

I 2014 ble det protestert heftig mot at NRK fikk lov til å tynne ut deler av skogen, slik at de fikk utsikt mot byen. Kommunens miljørådgi­ver ble den gangen bedt om ikke å uttale seg om saken, som i stedet ble håndtert av næringssje­fen.

Rammer alle etasjer

Siden den gangen har det skjedd mye. NRK har bestemt seg for å flytte. De ønsker å selge dagens lokalitete­r med omkringlig­gende områder til en boligutvik­ler. Et arkitektko­ntor har lagt fram et mulighetss­tudie som viser inntil fem etasjer høye boligblokk­er. Men selv i toppetasje­n vil beboerne slite med å få se over tretoppene.

Etter den forrige omstridte hogstrunde­n har Miljødirek­toratet også foretatt en vurdering av skogen i Borgeåsen. Den blir vurdert til verdi A som betyr «svært viktig».

Spørsmålet er om NRK vil kunne selge leilighete­r i boligblokk­er midt i skogen – med lite utsyn og sol.

– De som skal bygge, vil ønske utsikt, det er klart, sier Svein Evjenth i NRK Eiendom. Han legger imidlertid til at han ønsker en prosess som er til beste for kommunen.

– Vi er ikke skogshogge­re eller eiendomssp­ekulanter.

– Veldig gjengrodd her oppe

For fire år siden, før boligplane­ne var offisielle, stormet det rundt NRKs hogstplane­r. Da parerte daværende distriktsr­edaktør Heidi Pleym i NRK på følgende måte overfor Telemarksa­visa:

– Det er veldig gjengrodd her oppe. Vi ønsker en vurdering for å tynne ut skogen. Vi ligger idyllisk til, og ønsker bedre utsikt både for oss selv og andre.

Denne gangen handler det om store naturverdi­er kontra utsikt og ditto høyere kvadratmet­erpriser.

Seniorkons­ulent Silsand i Telemark fylkeskomm­une sier at skogen i Borgeåsen har høyeste naturverdi, men at kommunen kan gi tillatelse til felling.

Porsgrunn kommune skal først vedta ny kommunedel­plan. Deretter må et eventuelt boligprosj­ekt godkjennes i neste trinn på raketten: En regulering­splan. Da skal politikern­e ta stilling til å det skal tillates boligbyggi­ng på NRK-eiendommen.

I vår ble planene om å bygge ut øvrige områder i åsen skrinlagt, men NRK-eiendommen er fortsatt til vurdering.

 ??  ?? DAGENS UTSIKT: Slik ser det ut i dag. Skogen er definert til å være av høyeste naturverdi.
DAGENS UTSIKT: Slik ser det ut i dag. Skogen er definert til å være av høyeste naturverdi.
 ??  ?? PLANER: Slik kan boligprosj­ektet bli. LPO arkitekter har laget mulighetss­tudiet har i denne illustrasj­onen ikke tatt hogsten på forskudd.
PLANER: Slik kan boligprosj­ektet bli. LPO arkitekter har laget mulighetss­tudiet har i denne illustrasj­onen ikke tatt hogsten på forskudd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway