Varden

Ønsker nytt galleri

KIKK INN Vardens fotograf fikk være med på innsiden av nedbrente Galleri Osebro - bli med inn

- ▶ PORSGRUNN martin.oyvang@varden.no

▶ Tre og en halv måned etter storbranne­n i Galleri Osebro, kan det i dag bli tatt en avgjørelse på hva som skal skje med bygget.

▶ Gallerieie­r Trude Lyng ønsker at bygget rives og bygges opp igjen.

Da får hun nemlig sammen med Kafé K-eier Ragnar Sande vite innholdet i forsikring­sselskapet­s skaderappo­rt av bygget i Storgata 174 i Porsgrunn, som ble totalskadd i en storbrann 3. mai i år.

– Jeg er selvsagt veldig spent på konklusjon­ene i den rapporten, sier Lyng.

Vil bygge opp nytt galleri

Hun både håper og tror at rapporten er enig med hva hun selv tenker bør skje med bygget.

– Når man ser hvor omfattende bygget er skadet, så er jeg ikke i tvil om at det bør rives. Og så bør man føre opp et nytt bygg i samme stil. Jeg får mange spørsmål om det, og ja; jeg har veldig lyst til å flytte tilbake, og ha lignende lokaler både i utforming og størrelse som det vi hadde, sier Lyng.

Kan noe bevares?

Et av de store spørsmålen­e er om det finnes deler av bygget fra 1880, som er i god nok stand etter brannen til å kunne reddes.

– Det er mulig at Fortidsmin­neforening­en for eksempel mener at det er noen bjelker her som bør bevares, men personlig mener jeg altså at å rive og bygge opp nytt ville være det lureste, sier Lyng.

– Ufattelig trist

Galleri-eieren legger ikke skjul på at det fortsatt er svært emosjonelt å bevege seg rundt inne i brannruine­ne.

– Det er rett og slett ufattelig trist, og det har det vært hver gang jeg har vært der inne de siste månedene. Vi som jobbet har hadde gjort mye med bygget det siste året, og nå er det jo som å gå i et bål når man beveger seg der inne. Helt uvirkelig, sier hun.

Huseier var usikker

Dagen etter brannen uttalte huseier Harald Skogen at han var lite optimistis­k på vegne av hovedbygge­t som fikk de største skadene.

– Jeg tror alt må rives. Det er ikke regningsbe­sparende å «lappe» på et så stort og gammel trebygg, uttalte Skogen som den gang var usikker på om et nytt bygg skulle gjenreises.

Onsdag kveld opplyste Skogen at avgjørelse­n ikke er tatt.

– Jeg skal snakke med både takstmann og de leietakern­e som har hatt tilhold i bygget. Det jeg kan si er at rapporten vil utgjøre en del av grunnlaget for en søknad vi vil sende til kommunen. mer den det vil jeg vente med å uttale meg om før torsdag ettermidda­g, sier Skogen.

Full utrykning

Det var i halv ni-tiden på kvelden torsdag 3. mai at det ble slått full alarm etter melding om brannen i Storgata i Porsgrunn sentrum, og flere brannbiler fra både Skien og Porsgrunn brannvesen, flere politipatr­uljer og ambulanser rykket ut.

▶ Martin Øyvang

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? KJENT HUS: Storgata 174 b er et kjent hus i Porsgrunn, nå har bygget står avsperret siden brannen 3. mai.
KJENT HUS: Storgata 174 b er et kjent hus i Porsgrunn, nå har bygget står avsperret siden brannen 3. mai.
 ??  ?? VEGG: Brannen har skapt sin egen kunst i galleriet der bilder har hengt.
VEGG: Brannen har skapt sin egen kunst i galleriet der bilder har hengt.
 ??  ?? STÅR FORTSATT: Plastrosen­e i vinduet tålte brannen og står fortsatt.
STÅR FORTSATT: Plastrosen­e i vinduet tålte brannen og står fortsatt.
 ??  ?? PÅ TAKET: Tak og loft er borte på store deler av bygningen.
PÅ TAKET: Tak og loft er borte på store deler av bygningen.
 ??  ?? HUSETS SKJEBNE: I dag legges forsikring­s- selskapets rapport om byggets framtid. Trude Lyng håper bygget blir revet og først opp igjen i samme stil.
HUSETS SKJEBNE: I dag legges forsikring­s- selskapets rapport om byggets framtid. Trude Lyng håper bygget blir revet og først opp igjen i samme stil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway