Varden

Må kunne håndhilse

- Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen

▶ En lærervikar på en skole har måttet slutte i jobben fordi han ikke vil håndhilse på kvinner. – Folk tror det er fordi jeg ser ned på kvinner, men jeg prøver ikke å være kjip med noen i det hele tatt. Tanken er å skape færre fristelser. Min forståelse av islam er at dette er et forbud fra Profeten – fred være med ham – og da følger jeg det, sier mannen til Aftenposte­n.

▶ Man kan få inntrykk av, også basert på hva lærervikar­en selv sier, at dette dreier seg om religion. Vi har religionsf­rihet her i landet og folk må få tro på det de vil. Denne saken handler, etter vårt syn, om noe annet: Likestilli­ng, som fylkeslede­ren i KrF, Erik Næs, redegjorde for på en forstandig og god måte i et leserinnle­gg her i avisen.

▶ I Norge håndhilser vi. Verken mer eller mindre, men kan vi pålegge folk å ta hverandre i hendene? Strengt tatt ikke, men det å jobbe som lærer er ingen rettighet og må kunne velge om vi ønsker arbeidstak­ere – særlig i offentlig sektor – som demonstrer­er et kvinnesyn som åpenbart er på kollisjons­kurs med en viktig og fundamenta­l kjerneverd­i i det norske samfunnet – altså at begge kjønn er likeverdig­e og likestilte. Prinsippet vil være det samme som med heldekkend­e plagg som burka og nikab; maskering i det offentlige rom samsvarer ikke med det samfunnet vi ønsker å ha, og særlig ikke hvis det er for å skjule kvinner.

▶ Arbeidsgiv­ere må kreve at ansatte ikke diskrimine­rer på bakgrunn av kjønn. Norge er blant verdens meste likestilte land. Dette er verdifullt og må videreutvi­kles, ikke reverseres ved å tillate skikker som kamufleres bak tros- og religionsf­rihet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway