Varden

- Det kan bli rimelig heftig!

- Martin.oyvang@varden.no

I dag kommer regnet til å bøtte ned over store deler av Telemark. Enkelte steder kan det i verste fall komme mellom 40 og 50 millimeter nedbør på ett døgn.

– Ja, etter en relativt slapp onsdag værmessig vil torsdagen trolig bli relativt heftig flere steder. Vi snakker mye vind og ikke minst mye nedbør, sier statsmeteo­rolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorolog­isk institutt.

Det er et lavtrykk som ligger vest for Norge som setter kursen mot det norske fastlandet onsdag ettermidda­g.

– Det vil gi økende vind opp mot liten kuling langs kysten, og også i fjellet vil det blåse friskt. Lavtrykket vil også ha med seg kaldere luft, som i møtet med den varme lufta vi har hatt i lang tid, vil sørge for nedbør. I perioder kan det fort komme til å regne kraftig, sier Løvdahl.

Sender ut OBS-varsel

Hvis det foreløpige varselet slår til er det områder som Rjukan og Gaustatopp­en som kan få noen av de heftigste nedbørsmen­gdene i løpet av torsdagen.

I dag tidlig kan det i «verste» fall komme opp mot 25 milli- meter på seks timer begge steder, og totalen kan ende helt opp mot 45 millimeter nedbør i løpet av torsdagen.

– Nå er ikke varselet 100 prosent nøyaktig, men det er liten tvil om at det vil komme mye nedbør. Og som nevnt kan det komme mye i løpet av kort tid med noen heftige byger. Jeg er ganske så sikker på at det i løpet av onsdag en vil bli sendt ut et farevarsel. Det er ikke utenkelig at nedbørsmen­gdene kan føre til overvann, vannplanin­g og enkelte oversvømte kjellere, sier Løvdahl.

– Vi ber derfor om at folk som bor utsatt til tar sine forholdsre­gler og sjekker sluk og slikt, legger han til.

Slutt på 30 grader

Uværet lettere sent torsdag kveld, og fredagen blir lettere og penere værmessig. Men allerede i helgen blir det igjen skyet vær.

– I sommer har det i tillegg til å være rekordvarm­t også vært en svært stille værtype. Nå er det mer aktivitet, og vi må nok erkjenne at tiden med 30 plussgrade­r er over for denne gang, sier meteorolog­en. ▶ Martin Øyvang

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? VELDIG VÅTT: Særlig i Tinn kan det bli mye regn i dag.
FOTO: NTB SCANPIX VELDIG VÅTT: Særlig i Tinn kan det bli mye regn i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway