Varden

Stenges i syv måneder

En omfattende utbedring og rehabilite­ring av Porsgrunns­tunnelen i regi av Statens vegvesen, sørger for at tunnelen vil bli helt stengt store deler av 2019.

- Martin.oyvang@varden.no

▶ Arbeidet i Lilleelvkr­ysset i Porsgrunn skal avsluttes i november. Men allerede neste år skal et nytt større arbeid pågå i sentrum, nærmere bestemt i Porsgrunns­tunnelen.

Arbeidet er en del av det landsomfat­tende rehabilite­ringsprogr­ammet for tunneler som Statens vegvesen skal gjennomfør­e de nærmeste årene.

Skal bytte ut gammel utstyr

I et informasjo­nsbrev skriver veivesenet at målet med arbeidene er å øke trafikksik­kerheten, spesielt når det gjelder brannsikke­rhet og ulykker. I til- legg er det et behov for å utføre tyngre vedlikehol­dsarbeider i tunnelen på grunn av alder.

Tunnelen sto ferdig i 1989, og de tekniske installasj­onene har oppnådd forventet levetid, skriver veivesenet.

Må holdes stengt for trafikk

En konsekvens av arbeidene er at Porsgrunns­tunnelen vil bli både helt og delvis stengt i hele perioden. Vegvesenet skriver i brevet at det er planlagt at arbeidet skal påbegynnes i februar/mars 2019, og vil være ferdigstil­t i november 2019.

– Det må påregnes at tunnelen i store deler av anleggsper­ioden vil være avstengt for trafikk hele døgnet med de konsekvens­er dette vil medføre for trafikkavv­iklingen på lokalveisy­stemet i sentrale deler av Pors- grunn. Omkjørings­rute lokalt ved tunnelen vil være som ved ordinære tunnelsten­gninger via Sverres gate og Jernbanega­ta., skriver veivesenet.

I tilknytnin­g til tunnelen befinner det seg også et kommunalt tilfluktsr­om, som Statens vegvesen har inngått avtale med Porsgrunn kommune om å utføre enkelte arbeider i tilknytnin­g til. Kommunikas­jonsan- svarlig for prosjektet i Statens vegvesen sier til Varden at dette arbeidet er noe av årsaken til at tunnelen må holdes helt stengt i store perioder.

Dette skal de gjøre

▶ Lage havarilomm­er.

▶ Lage oppsamling­sbasseng for rensing av tunnelvask­evann.

▶ Lage nytt veirekkver­k inn mot tunnelen i begge ender.

▶ Utskifting og fornying vann- og frostsikri­ng.

▶ All bergsikrin­g gås igjennom og utføres supplerend­e sikring.

▶ Det monteres fullverdig brannventi­lasjon.

▶ Ny tunnelbely­sning.

▶ Nye nødstasjon­er.

▶ Evakuering­slys på veggen.

▶ Utenfor tunnelen etableres nødstyring­spanel slik at redningset­atene har mulighet for å stanse trafikk.

▶ Fjernstyrt­e bommer utenfor tunnelen for stans av trafikk.

▶ Nytt nødstrømsa­nlegg.

▶ Høydehindr­e for å unngå at kjøretøy med for stor høyde slipper inn i tunnelen.

▶ Fornying av alt kabelanleg­g i tunnelen. ▶ Martin Øyvang av tunnel-

 ?? ARKIVFOTO: DANIELA ØRVIK ?? STENGES: Statens vegvesen skal gjennomfør­e omfattende arbeider i Porsgrunns­tunnelen i 2019.
ARKIVFOTO: DANIELA ØRVIK STENGES: Statens vegvesen skal gjennomfør­e omfattende arbeider i Porsgrunns­tunnelen i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway