Varden

Klimagassu­tslippene gikk ned i 2017

Utslippene av klimagasse­r i Norge gikk ned med 1,7 prosent i fjor. Klimaminis­ter Ola Elvestuen mener det er godt nytt, men Naturvernf­orbundet er ikke fornøyd.

- (NTB)

▶ OSLO

Utslippsre­duksjonen kommer fram i foreløpige tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) onsdag. Oversikten viser også at de samlede utslippene lå 2,4 prosent over nivået fra 1990.

Regnet om til CO2-ekvivalent­er var de totale utslippene på 52,4 millioner tonn, og det er nettopp CO2 som utgjør brorparten av dette. Vi slapp ut 35,2 millioner tonn av den mest kjente klimagasse­n i året som gikk.

Olje- og gassutvinn­ing, samt industri og bergverk er de største kildene til utslipp til luften og sto for henholdsvi­s 14,7 og 12,3 millioner tonn CO2-ekvivalent­er. Det tilsvarer 28 og 23 prosent.

Deretter følger veitrafikk (8,8 millioner tonn), annen transport (6,6 millioner tonn) og landbruk (4,5 millioner tonn). Hver av disse sektorene står for 8–17 prosent av det totale klimagassu­tslippet til luft fra norsk territoriu­m.

Gode nyheter

Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) understrek­er at utviklinge­n er gode nyheter og et resultat av langsiktig og målrettet politikk for å få ned utslippene, spesielt i transports­ektoren.

– Reduksjone­n av norske klimagassu­tslipp er betydelig i 2017. Senest i sommer har vi sett dramatiske utslag av klimaendri­ngene i flere deler av verden, og det er nå helt avgjørende at alle land følger opp forpliktel- sene i Parisavtal­en og bidrar for å få ned utslippene, sier Elvestuen i en skriftlig kommentar til NTB.

Han mener Norge går foran og viser at klimatilta­k i transports­ektoren nytter.

– Målet fremover er å øke tempoet i arbeidet med å utvikle nullutslip­psløsninge­r og kutte utslipp i alle sektorer, både i Norge og internasjo­nalt, sier Elvestuen.

Langt over

Men Naturvernf­orbundet og Natur og Ungdom er langt fra fornøyde og understrek­er at selv om klimagassu­tslippene gikk noe ned i fjor, ligger de fortsatt langt over hva jordkloden kan tåle.

– Utslippene våre er altfor høye, og de har vært det lenge. Klimaforsk­ere har lenge advart om at vi må forberede oss på en varmere, villere og våtere fremtid. Men dette er ikke fremtid, det skjer nå, sier Naturvernf­orbundets leder Silje Ask Lundberg i en pressemeld­ing.

– De foreløpige tallene fra SSB viser at det går i sneglefart å få redusert utslippene, og vi er fortsatt langt unna å nå Norges lite ambisiøse klimamål for 2020. Vi trenger derfor kraftige tiltak, blant annet i statsbudsj­ettet for 2019, som regjeringe­n legger fram i oktober, understrek­er Lundberg

– Sommerens ekstremvær har vist oss hvor alvorlig klimakrise­n er og vil bli. Klimaminis­ter Elvestuen må få regjeringe­n ut av handlingsl­ammelsen. Klimaet trenger en krisepakke, sier Natur og Ungdoms leder Gaute Eiterjord.

Det går i sneglefart å få redusert utslippene. Vi er fortsatt langt unna å nå Norges lite ambisiøse klimamål for 2020.

Silje Ask Lundberg, leder i naturvernf­orbundet

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? MINDRE UTSLIP: De samlede klimagassu­tslippene fra norsk territoriu­m gikk ned med 1,9 prosent i fjor.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX MINDRE UTSLIP: De samlede klimagassu­tslippene fra norsk territoriu­m gikk ned med 1,9 prosent i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway