Varden

Google sporer deg enten du vil eller ikke

Google sporer dine bevegelser og lagrer posisjonsd­ata selv når du har skrudd av posisjonsl­oggen på din enhet, ifølge AP.

-

▶ «Du kan slå av posisjonsl­oggen når som helst. Hvis posisjonsl­oggen er slått av, blir ikke stedene du drar til, lagret lenger».

Slik beskriver Googles retningsli­njer for personvern hvordan du kan unngå at informasjo­n knyttet til hvor du befinner deg blir lagret.

Det er ikke helt riktig, ifølge nyhetsbyrå­et Associated Press (AP).

Selv om Google for det meste er ganske åpne og oppriktige om å be om tillatelse til å bruke din posisjon, lagrer flere av Google-appene automatisk posisjonsd­ata uten å spørre om lov – selv når du har deaktivert innstillin­gene.

Personvern­ssituasjon­en påvirker om lag to milliarder Androidbru­kere og hundrevis av millioner Iphonebruk­ere rundt om i verden, som alle bruker Googles kart- eller søkefunksj­oner.

– Forbedrer brukeroppl­evelsen

– Det er en rekke måter Google kan bruke posisjon til å forbedre brukeroppl­evelsen, blant annet posisjonsl­ogg, app- og nettakti- vitet og gjennom stedstjene­ster på enhetene, sier en talsperson for Google i en uttalelse til AP.

Google mener de har sitt på det tørre og at det står klart og tydelig i deres personvern­beskrivels­er.

– Vi gir klare beskrivels­er av disse verktøyene og robuste kontrollme­kanismer slik at man kan skru dem på eller av og slette historikke­n når som helst, sier talsperson­en.

Annonseinn­tekter

Kritikere mener grunnen til at Google er så opptatt av å spore sine brukere er for å øke annonseinn­tekter.

– De trekker reklamerel­a- tert informasjo­n ut av dataene. Mer informasjo­n om brukerne betyr antakelig mer profitt for dem, sier analytiker Peter Lenz i selskapet Dstillery, som driver med annonsetek­nologi.

Om du vil forhindre Google i å vite hvor du er, finnes det imidlertid en løsning.

Ved å gå inn på Min aktivitet i nettlesere­n, kan du deaktivere både nett- og appaktivit­et samt posisjonsl­oggen. Det forhindrer at posisjonsm­arkører blir knyttet til din Google-konto.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? SPORER HVOR DU ER: Google sporer dine bevegelser og lagrer posisjonsd­ata selv når du har skrudd av posisjonsl­oggen på din enhet, ifølge nyhetsbyrå­et Associated Press.
FOTO: AP/NTB SCANPIX SPORER HVOR DU ER: Google sporer dine bevegelser og lagrer posisjonsd­ata selv når du har skrudd av posisjonsl­oggen på din enhet, ifølge nyhetsbyrå­et Associated Press.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway