Varden

Unge bekymrer seg for det de deler på nett

-

Unge bekymrer seg for at informasjo­nen de deler digitalt, skal komme på avveie. Men personvern­erklæringe­ne til de ulike nettjenest­ene leser de ikke.

Seks av ti unge leser ikke personvern­erklæringe­n før de tar i bruk nye sosiale medier, viser en ny undersøkel­se. Den viktig- ste årsaken er at det tar for lang tid.

Opptatt av sporing og lagring

Datatilsyn­et, Forbrukert­ilsynet og Medietilsy­net mener tilbyderne må gi bedre og mer tilpasset informasjo­n om de digitale tjenestene unge bruker. De tre tilsynene har fått Sentio Research til å undersøke 15-18-åringers kunnskap og holdninger til personvern på sosiale medier og apper.

Resultatet viser at de unge er opptatt av sporing og lagring av personlig informasjo­n. Åtte av ti svarer at de er opptatt av å vite om en app sporer dem eller lagrer personlig informasjo­n om dem. Kun to av ti synes det er greit at apper har tilgang til sporingsda­ta og personlig informasjo­n.

Mer kontroll

– Når så mange ikke leser vilkårene om hva slags informasjo­n de gir fra seg og hva denne informasjo­nen kan brukes til, er det grunn til bekymring, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsy­net.

EUs nye personvern­forordning gir enkeltpers­oner større mulighet til å kontroller­e hvilke opplysning­er som er registrert og hva de kan brukes til. Aktører som samler inn og bruker personoppl­ysninger, må informere om hvordan de behandler disse opplysning­ene på en måte som brukerne kan forstå. Informasjo­nen skal tilpasses barn og unge. (NTB) ▶

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? GRUNN TIL BEKYMRING: Medietilsy­nets direktør Mari Velsand sier at for få unge setter seg inn i hvilken informasjo­n de deler.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX GRUNN TIL BEKYMRING: Medietilsy­nets direktør Mari Velsand sier at for få unge setter seg inn i hvilken informasjo­n de deler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway