Varden

Minot-kritiker er 100 år i dag

Da det stormet rundt politikern­es Minot-turer i 2016, skrev hun leserbrev mot politikern­es pengebruk. I dag er Agna Elise Lohne Johnson 100 år.

- ▶ SKIEN ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Dagen før fødselsdag­en tok hun imot ordfører Hedda Foss Five hjemme i Tamburgata på Gråtenmoen. Under bløtkakesp­isingen fikk politikere­n høre at jubilanten står fast på sin mening om Skien kommune og fylkeskomm­unens nytte av å besøke sin amerikansk­e vennskapsb­y Minot år etter år: – De hadde ingenting å lære!

Førstehånd­s erfaring

Den da 98 år gamle kritikeren stilte spørsmål ved størrelsen på delegasjon­ene fra Telemark til den årlige høstfesten i NordDakota. Hun kunne jo vise til egen erfaring med og rundt høstfesten gjennom ti år på familiefar­men utenfor Minot - og ved senere gjensyn med byen, sist i 1997. Mens hun var farmerkone i landsbyen Velva, viste hun fram norsk håndarbeid på høstfesten. Selv om hun hadde inntrykk av de besøkende fra Norge viste generelt liten interesse, gikk det fram av leserinnle­gget (som ble referert til i sjefredakt­ørens påfølgende lørdagskom­mentar) at hun likevel mener vennskapsb­åndene er verdt å beholde.

Stor familiefes­t

100-åringen skal feires med hele 65 gjester i Brekkepark­en i helgen. Sånn blir det når man har 27 tantebarn som lever.

Agna Elise vokste opp i Tørdal som nummer åtte i en søskenflok­k på elleve. (Lillesøste­r på 96 bor i dag to hus bortenfor.) «Til tross for de dårlige tider, manglet vi ingenting. Mor sydde klærne våre, og far laget skotøyet til oss», har hun notert i et tilbakebli­kk på livet.

Skrive kan hun. På Sagavoll ungdomssko­le hadde hun forfatter Halvor J. Sandsdalen som lærer.

Som helt ung assisterte Agna Elise jordmora og overtok stellet uka etter fødselen som barnepleie­rske. Under krigen livnærte hun seg ved å sy klær. Etter dette jobbet hun nesten 25 år i fylkesadmi­nistrasjon­en som sekretær. Så bar det til USA da hun giftet seg med søskenbarn­et, norskameri­kaner Arnold. Da han fikk landbruksp­ensjon, flyttet paret tilbake til Telemark og Skien. Det skulle gå bare seks år før han brått gikk bort.

Holder kontakt på engelsk

Hun klarer det meste selv i eneboligen. Hun løser Vardens helgekryss­ord med bare ørliten hjelp av niese Liv Randi.

Også engelskkun­nskapene holder 100-åringen ved like.

– Jeg bevveksler fortsatt med et par bekjente i Minot. Da må jeg skrive på engelsk. Det virker i alle fall som de skjønner det jeg skriver, ler den spreke jubilanten.

 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? KOM MED KAKE: Agna Elise Lohne Johnson ble i går gratulert med dagen av Hedda Foss Five. Samtalen kom inn på Minot, hvor jubilanten har bodd og som ordføreren har besøkt to ganger.
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM KOM MED KAKE: Agna Elise Lohne Johnson ble i går gratulert med dagen av Hedda Foss Five. Samtalen kom inn på Minot, hvor jubilanten har bodd og som ordføreren har besøkt to ganger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway