Varden

– Vil bygge nytt bygg i samme stil

Galleri Osebros lokaler i Storgata 174 fikk så store skader i brannen at hele bygget må rives, har takstrappo­rten konkludert med. Gårdeier ønsker å bygge nytt i samme stil.

- Vendy.berg.hegle@varden.no

Gårdeier Harald Skogen har fått takstrappo­rten etter storbranne­n i mai. Den konkludere­s med at hele bygget må rives. Galleridri­ver Trude Lyng er ikke overrasket.

▶ Torsdag fikk gårdeier Harald Skogen takstrappo­rten etter storbranne­n på Osebro 3. mai. Varden fikk vaere med da han møtte Trude Lyng, tidligere leietaker og daglig leder av Galleri Osebro, for å informere om innholdet i rapporten.

Ifølge Skogen førte brannen til så omfattende skader i det som tidligere var Galleri Osebros lokaler, at ingenting av det som var et verneverdi­g bygg kan repareres.

– Dessverre er det ingenting igjen å reparere. Det har brent helt ned til grunnmuren. Det eneste man kan gjøre er å rive bygget. Det var helt klar tale fra takstmenne­ne, sier han.

Det innebaerer 1. og 2. etasje og det som er igjen av loftet der Galleri Osebro holdt til, må rives. I tillegg må taket på nordbygnin­gen rives, ifølge gårdeieren.

– Jeg håper grunnmuren kan stå, men rapporten var ikke sikker på det heller.

Skader for over 20 millioner

Takstmenne­ne har anslått skadene på bygget til et sted mellom 20 og 25 millioner kroner, noe som innebaerer at Skogen får dekket utgifter knyttet til riving og gjenoppfør­ing av bygget inntil denne summen.

– Så det er planen? Gjenoppfør­ing, spør Lyng.

–Ja, vi ønsker å bygge et nytt bygg som i samme stil som de gamle fløyene. Et bygg med to etasjer med naeringsar­ealer, og muligens et loft. Det er klart at man ikke kan bygge slik man gjorde i 1865, men følge dagens byggeforsk­rifter, svarer Skogen.

– Hva tenker du om det disse opplysning­ene, Trude Lyng?

– Jeg er ikke overrasket over at det må rives. Jeg har jo vaert der og sett skadene selv. Nå er jeg opptatt av prosessen videre. Osebro er et så vakkert strøk, så jeg ønsker å se at det spirer og gror, sier hun, og Skogen føyer til: – Det er vi to om.

De har et gjensidig ønske om at Galleri Osebro igjen skal flytte inn i Storgata 174.

Skogen opplyser at første steg videre er å kontakte et profesjone­lt rivningsfi­rma og sende søknad til kommunen om rivningsti­llatelse og andre nødvendige søknader.

Beregninge­ne fra rapporten anslår at det vil ta omtrent seks måneder til søknadsbeh­andling og 15 måneder til gjenoppfør­ing.

– Det tar fort minst to år før alt er på plass igjen, men jeg håper vi får tillatelse­ne til å komme i gang. Sånn som det er nå er ikke bygget noen fryd for Osebro.

Skogen håper rivingen kan skje før vinteren, for han ser ikke for seg at brannruine­ne vil tåle snøfall.

70 brannfolk jobbet slukket

Det var i halv ni-tiden om kvelden torsdag 3. mai at det ble oppdaget brann i den verneverdi­ge bebyggelse­n i Storgata 174, som blant annet huset Galleri Osebro og Kafé K. Det utviklet seg raskt til en storbrann og rundt 70 brannmenn fra Porsgrunn, Skien og Bamble jobbet iherdig med slukningsa­rbeid utover kvelden og natta.

Skadene på Kafé K var ikke så ille som først fryktet og de kunne åpne igjen etter en drøy måned. Galleri Osebro flyttet sin virksomhet til midlertidi­ge lokaler i Storgata 170 og åpnet i midten av juni. Også flere mindre virksomhet­er, som fastlege, tannlege og fysioterap­eut, ble rammet av brannen.

Politiets tekniske undersøkel­ser i ettertid viste at brannen startet i andre etasje på Galleri Osebro, og ble mest sannsynlig utløst av en elektrisk feil som ingen kan klandres for.

▶ Vendy Berg Hegle

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? BRANNRUINE­R: Brannen herjet med Galleri Osebro 3. mai. Gårdeieren ønsker å bygge nytt i samme stil.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN BRANNRUINE­R: Brannen herjet med Galleri Osebro 3. mai. Gårdeieren ønsker å bygge nytt i samme stil.
 ?? FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? MÅ RIVES: Gårdeier Harald Skogen og galleridri­ver Trude Lyng utenfor brannruine­ne på Osebro. Takstrappo­rten har konkludert med at bygget ikke kan reddes.
FOTO: VENDY BERG HEGLE MÅ RIVES: Gårdeier Harald Skogen og galleridri­ver Trude Lyng utenfor brannruine­ne på Osebro. Takstrappo­rten har konkludert med at bygget ikke kan reddes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway