Varden

Kebony har blitt mønsterfab­rikk

Produksjon­en av kebony-tre er lønnsom, men firmaet går med underskudd

- SKIEN ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

▶ Kebonys fabrikk ved Voldsfjord­en i Skien er mønsterfab­rikk for satsing på fabrikker internasjo­nalt.

▶ Utviklings­arbeid er viktig for Svennung Thorstense­n, Regina Stoa og fabrikksje­f Geir Idar Holte.

– Hvis vi hadde droppet forskingso­g utviklings­arbeid og ny fabrikk i Belgia, ville vi gått med overskudd, forteller styreleder Thomas Høegh i Kebony.

Viktig utviklings­arbeid

Fjoråret endte med 80,7 millioner i underskudd, 36 millioner dårligere enn i 2016 og akkumulert­e underskudd er på ca. 800 millioner kroner.

– Norge er et dyrt land å produsere i. Vi har redusert antall ansatte og har valgt å ikke ha klare linjer mellom produksjon­sog utviklings­arbeidspla­sser. Våre ansatte i Skien er viktige bidragsyte­re for utvikling. Mange av dem er og hobbysnekk­ere som driver «misjonsarb­eid» i forhold til folk som er interesser­t i å bruke kebony. Jeg er svaert fornøyd med våre ansatte. I Skien har vi prøvet, feilet og laert, og jeg ville med alt det jeg vet nå, ikke startet opp noe annet sted, sier Høegh.

– Nå fungerer fabrikken bra, det er derfor vi turde å bygge ny fabrikk i Belgia. Avkastning­en fra Skien er ikke nok til å finansiere ekspansjon­en, og vi må regne med underskudd i flere år, sier Høegh.

For tiden har Kebony ansatte i Skien, Oslo, Belgia og flere andre steder rundt om i verden.

Kebony kjent i London

Siden 2007 har den Londonbase­rte investoren hatt stor tro på Kebony og mener de er på vei til å lykkes internasjo­nalt.

– I London er kebony velkjent hos alle de store arkitektfi­rmaene. Jeg tror ingen som har vaert borti kebony har unngått å bli forelsket i det, sier Høegh.

– Da mine foreldre bygget brygge for over førti år siden var det med datidens miljøfarli­ge impregnert­e materialer. Den står fremdeles. Rimelige trykkimpre­gnerte materialer i dag gir ikke slik holdbarhet, mens Kebonys teknologi gir holdbarhet, vakkert utseende og er miljøvennl­ig, sier Høegh.

Flere fabrikker

I Skien har tidligere logistikks­jef Geir Idar Holte gått inn som fabrikksje­f etter at Mette Stavrum-Tång sluttet i juni.

Konsernsje­f Christian Jebsen sluttet i februar og belgiske Bruno van den Branden overtok som konsernsje­f og leder for Kebony Norge.

Eneste nordmann i ledergrupp­en er teknisk direktør Per Brynhildse­n.

– Vi skal ekspandere internasjo­nalt og ledergrupp­en reflek-

terer dette. Den nye fabrikken i Antwerpen er igangsatt og Benelux vil vaere et nytt satsingsom­råde. Vi har en raffinert teknologi og jeg tror vi vil se ytterliger­e tre-fire fabrikker til worldwide om noen år, fortrinnsv­is på lisensbasi­s, sier Høegh.

Investinor og Høegh-familien er de største eierne.

Det statseide belgiske fondet SFPI-FPIM gikk inn med 75 millioner i forbindels­e med emisjon tidlig i 2018.

I tillegg ble 111 millioner kroner i lån konvertert til aksjer. Furu fra Sverige og New Zealand Kebonys teknologi gir furu egenskaper som tropisk tømmer.

Det norske markedet står for halvparten av salget, men kebony-produkter blir solgt til 30 land, med England, Frankrike, Tyskland og USA som de største utenfor Skandinavi­a. Kebony kjøper internasjo­nalt FSC-sertifiser­t furu fra Sverige og den kvistfrie furuarten radiata fra New Zealand. Kebonys prosess omdanner radiatatøm­meret ved at den biobaserte impregneri­ngen trekker inn i hele veden og seinere stivner. Dermed har treets egenskaper blitt endret slik at det minner om teak. I nordisk furu er kjernen naturlig impregnert og impregneri­ngsvaesken trenger inn i den øvrige veden.

– CO2-avtrykket er lavere på tømmeret fraktet med skip fra New Zealand enn hvis det kommer med lastebil fra NordSverig­e. Det er og viktig for oss å ha baerekraft­ig energi, men det som betyr mest er å hindre svinn i produksjon­en, forteller Høegh.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ?? FOTO: KEBONY AS ?? KLEDNING: Kebony på Øvre Forsland kraftverk i Mosjøen.
FOTO: KEBONY AS KLEDNING: Kebony på Øvre Forsland kraftverk i Mosjøen.
 ??  ?? HARDVED: Radiata-furu blir som hardved. Impregneri­ngsvaesken trenger tvers gjennom veden i motsetning til i den nordiske furua.
HARDVED: Radiata-furu blir som hardved. Impregneri­ngsvaesken trenger tvers gjennom veden i motsetning til i den nordiske furua.
 ??  ?? PANELBORD: Fabrikksje­f Geir Idar Holte Kebony viser fram firmaets mange varianter med både liggende og stående panel.
PANELBORD: Fabrikksje­f Geir Idar Holte Kebony viser fram firmaets mange varianter med både liggende og stående panel.
 ??  ?? SPESIALIST­ER: Regina Stoa har vaert med på Kebonys utvikling i ni år. Med fra venstre: Produksjon­ssjef Morten Eilertsen,
SPESIALIST­ER: Regina Stoa har vaert med på Kebonys utvikling i ni år. Med fra venstre: Produksjon­ssjef Morten Eilertsen,
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? Erik Fougner, Svennung Thorstense­n og fabrikksje­f Geir Idar Holte.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN Erik Fougner, Svennung Thorstense­n og fabrikksje­f Geir Idar Holte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway