Varden

Samler mat-Telemark

Lokalmatpr­odusentene i Telemark samler seg i en egen paviljong på Dyrsku’n. Nå skal det satses på å gjøre Telemark til en merkevare for lokalmat i hele Norge.

- ▶ Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

– Telemark er jo en fantastisk merkevare. Det er utrolig moro at vi har fått samlet 15 lokalmatpr­odusenter i fylket under en felles paraply på Dyrsku’n.

Fra Langesund til Vinje

– Dette samarbeide­t vil virkelig bli lagt merke til. Og vi satser på at det er første steg i et framtidig samarbeid mellom produsente­ne. Sammen blir vi mye sterkere og mer synlig i Norge. Dette kan bli et løft for hele bransjen, sier markedsled­er Yvonne Eilefstjøn­n.

De 15 produsente­ne, som samles under paraplyen «Lokalmat Telemark», kommer fra hele fylket – fra Langesund Ostemakeri i sør til Vesaaskurv­en i Vinje i nord. En rekke aktører står bak og bidrar til profilerin­gssatsinge­n på Dyrsku’n, deriblant Visit Telemark.

Mat en stor suksess

– Mat er en svaert viktig del av reiselivso­pplevelsen. Visit Telemark er glade for at matutstill­erne fra Telemark står samlet på årets Dyrsku. Blant annet så er det tydelig hvilket mangfold vi har i dette flotte fylket, og så er de med på å bygge merkevaren Telemark, sier reiselivsd­irektør Caroline Laurhammer.

Tove Hoppestad fra Hoppestad gård i Skien er også hyret inn av Dyrsku’n for å bidra til matsatsing­en. Matkvartal­et og satsingen på mat er blitt en stor suksess for landets største markenspla­ss for landbruk. Dyrsku’n har de siste årene vaert møteplass for matnaering­en i hele Norge – og et selvsagt sted å vaere for landets landbruksm­inister og ikke minst 80-90.000 matglade besøkende.

– Dette er en vinn-vinnsituas­jon for alle som er med. Sammen blir vi sterkere. Lokalmat er virkelig blitt en satsing som er blitt populaer blant forbrukern­e. Det er store muligheter for gode produsente­r framover.

– Folk har fått øynene opp for at det er vesentlig hvor maten kommer fra og hvordan den er produsert. Hvor dyra har gått på beite, hvilket jordsmonn det er der eplene blir produsert – i det hele tatt hvilken historie maten forteller. Det er ikke bare en gimmick, men avgjørende for smak, kvalitet og holdbarhet, mener Tove Hoppestad.

Dyrsku’n skal for øvrig i år for første gangdele ut den prestisjet­unge prisen «årets lokalmatgr­ünder», som tidligere er blitt utdelt i Oslo.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? PROSJEKT: Yvonne Eilefstjøn­n (t.h.) og Tove Hoppestad i Dyrsku’n har klart å samle alle lokalmatpr­odusentene på et eget Telemarkst­un i Matkvartal­et.
FOTO: KNUT HEGGENES PROSJEKT: Yvonne Eilefstjøn­n (t.h.) og Tove Hoppestad i Dyrsku’n har klart å samle alle lokalmatpr­odusentene på et eget Telemarkst­un i Matkvartal­et.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? MØTEPLASSE­N: Landbruksm­inister Jon Georg Dale i Matkvartal­et i 2016. Norske epler ble promotert av statsråden.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN MØTEPLASSE­N: Landbruksm­inister Jon Georg Dale i Matkvartal­et i 2016. Norske epler ble promotert av statsråden.
 ??  ?? HAR TROEN: Dyrsku’ns markedsled­er Yvonne Eilefstjøn­n
HAR TROEN: Dyrsku’ns markedsled­er Yvonne Eilefstjøn­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway