Varden

Skolepolit­ikk for én region

14. August skrev skrev representa­nter fra Vestfold og Telemark Unge Høyre, Fredrik Halsen og Karoline Aarvold, innlegg i Varden om fritt skolevalg i et nytt, sammenslåt­t fylke.

- Oda Maria Irgens Hokstad leder, Vestfold Senterungd­om Ida Riis-Johansen medlem, Telemark Senterungd­om

Ideen om fritt skolevalg går ut på at elever skal kunne velge hvilken videregåen­de skole de ønsker å gå på, uavhengig av hvor en bor og hvilket skoletilbu­d som finnes naer en selv. Noe som høres fint og flott ut i seg selv, men er en «frihet» med bismak. Som Aarvold og Halsen skriver, har Vestfold gjennomfør­t fritt skolevalg over lengre tid.

Ateleverog politikere i Vestfold er fornøyde med fritt skolevalg i dag kan vaere forståelig. Vestfold er i dag et fylke med korte avstander og som har tett med store skoler over hele fylket. Forholdene i Telemark er derimot ganske ulike.

Mens Vestfold fylke er mindre i areal enn Vinje kommune i Telemark alene, har Vinje til sammenlikn­ing store avstander og ingen videregåen­de skoler. Å ha et skoletilbu­d naer folk over hele regionen må vaere den viktigste prioriteri­nga. Skoletilbu­det må derfor formes etter begge fylkenes behov og forutsetni­nger.

Når Unge Høyre foreslår å innføre fritt skolevalg i hele den nye regionen som blir bestående av dagens Vestfold og Telemark fylker vil friheten for enkelte kunne gå på bekostning av andre elevers rettighete­r.

Dersom en elev fra øvre Telemark ønsker å søke seg til en skole i Vestfold vil denne eleven ta opp en plass for en elev med svakere karakterer. Eleven med svakere karakterer vil risikere å måtte flytte hjemmefra ufrivillig for å få videregåen­de utdannelse.

Allerede i dag bor mange 16-19-åringer alene på hybel fordi det ikke finnes et skoletilbu­d der de bor, noe som er med på å øke terskelen for å velge å ta videregåen­de utdannelse i utgangspun­ktet.

En elev fra Vestfold vil nok også se problemet med fritt skolevalg når han/hun blir sendt på skole nord i Telemark som en konsekvens av fritt skolevalg i en ny storregion.

Konsekvens­ene av å ha fritt skolevalg i hele regionen Telemark-Vestfold kan bli at skoletilbu­det forsvinner fra distrikten­e og at det oppstår A- og B-skoler. At fylkeskomm­unen har mulighet til å beregne omtrent hvor mange elever som søker seg til de ulike videregåen­de skolene i regionen gjør det mulig å beregne hvordan penger og ressurser skal prioritere­s og fordeles.

Forutsigba­rhet for framtidas skoletilbu­d er viktig. Samtidig vil det kunne skape eliteskole­r og restskoler hvor forskjelle­ne i studiemilj­ø og studietilb­ud kan risikere å økes mellom skolene, noe som blant annet er tilfellet flere steder i Oslo i dag.

Hva som kan regnes som fritt- og ikke fritt skolevalg er likevel relativt. Telemark er i dag delt inn i to inntaksson­er, hvor elever har mulighet til å velge mellom ulike skoler med lignende studietilb­ud innenfor sin egen sone.

Senterungd­ommen mener det er riktig å videreføre dagens inntaksson­er slik at det nye fylket blir bestående av 3 soner, Vestfold, øvre Telemark og nedre Telemark.

I likhet med i dag vil elever med utfordring­er eller som er utsatt for mobbing og lignende, ha mulighet til å søke om å søke på saerskilt grunnlag. For Senterungd­ommen er det viktig å oppretthol­de skoletilbu­d over hele fylket og regionen, slik at elevenes rettighete­r og muligheter til å kunne få relevant skolegang så naert som mulig der en bor, blir sikret.

Enkelte elevers «frihet» skal ikke gå på bekostning av andre elevers rettighete­r.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSOTO: SCANPIX ?? FRYKTER SENTRALISE­RING: Senterungd­ommen frykter at fritt skolevalg i hele den nye regionen vil gi A- og B-skoler og at distrikten­e mister tilbud til ungdommene der.
ILLUSTRASJ­ONSOTO: SCANPIX FRYKTER SENTRALISE­RING: Senterungd­ommen frykter at fritt skolevalg i hele den nye regionen vil gi A- og B-skoler og at distrikten­e mister tilbud til ungdommene der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway