Varden

Skal slåss for syklistene

De har hver for seg kjempet en tung kamp for syklistene­s kår i Grenland. Nå forener de krefter i et nytt lokallag av Syklistene­s Landsforen­ing.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Alle medlemmer av foreningen med adresse i Grenland er invitert til møte i Skien tirsdag 21. august, for å konstituer­e et styre til lokalforen­ingen.

Leif Sigvaldsen har i mange år hevet stemmen som lokal representa­nt for landsforen­ingen, men uten å ha et lokallag i ryggen.

– Tiden er moden for å organisere oss lokalt. Stadig flere skaffer seg elsykkel. Sykling er i vinden, og det er landsforen­ingen også, forteller Sigvaldsen. Han viser til et nylig avholdt trafikkmøt­e, der 35 personer med genuin interesse for sykkel som transportm­iddel troppet opp.

Bypakke-puff

– Mye planleggin­g som berører syklister pågår. Engasjemen­tet knyttet til Bypakke Grenland kan gi oss et puff, selv om det synes usikkert hvilken uttelling vi som sykler til syvende og sist får av disse trafikkpro­sjektene, fortsetter Sigvaldsen.

Han møter Varden sammen med tre øvrige initiativt­akere. Michel Fouler i «Alle barn sykler» har i mange mange år drevet sykkeloppl­aering blant skoleeleve­r. Tormod Hansen er daglig leder for «Sykling uten alder – Grenland». Bjørnar Nyen er tidligere kommuneove­rlege i Porsgrunn og mangeårig medlem av landsforen­ingen.

Utrygg og frustrert

Firkløvere­t ønsker ikke å svartmale, men ingen er saerlig imponert over tilrettele­ggingen for sykling i Grenland. Det skorter på å få til sammenheng­ende, trygge sykkelbane­r i og mellom byene. Syklistene kommer som oftest i andre rekke i veikryss. Stadige stopp og hindringer skaper frustrasjo­n på sykkelsete­t. Gang- og sykkelveie­r har i praksis lett for å tvinge syklistene ut i veibanen i stedet. At det er lov å sykle på fortau, i motsetning til i de aller fleste europeiske land, er etter sykkelentu­siastenes mening «egentlig ikke noen løsning».

Forferdeli­g langsomt

– Tilrettele­gging for sykkel har gått forferdeli­g tregt lokalt, fastslår de fire der vi står ved den knapt to hundre meter lange sykkeltras­een nedenfor rådhuset i Skien. Her forteller merkingen at syklister og fotgjenger­e er atskilt. Bortsett fra en kort strekning mellom Lundedalen og Stevneplas­sen kan ikke Skien skilte med flere stier bare for syklister. Sykkelentu­siastene er skuffet over at man blander syklende og gående også når veien til og fra Klosterøya rustes opp i disse dager.

Porsgrunn har heller ikke mye å skryte av: Et smalt sykkelfelt over Porsgrunns­brua «som ender i ingenting på hver side», samt skarve 50 meter bane ved Coop Extra.

– Ikke imponerend­e, lyder dommen fra sykkelentu­siastene.

Priser elsykkelen

Akkurat hvilke slag som skal kjempes for syklistene i Grenland framover, vil initiativt­akerne overlate til det nye styret. Men kvartetten frykter at mangelen på trygge sykkelrute­r vil bremse økningen av antall som tar sykkelen til og fra jobb og fritidsakt­iviteter.

– Det er trist, for sykkel er et flott redskap til å holde seg i form. Elsykkel er også bra, den senker terskelen for å sykle og kan kanskje erstatte bil nummer to. Ikke minst for dem som er kommet opp i 60- og 70-årene er elsykkelen et funn, påpeker tidligere kommuneove­rlege Bjørnar Nyen. ▶

 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? ORGANISERE­R SEG: Michel Fouler (fra venstre), Bjørnar Nyen, Tormod Hansen og Leif Sigvaldsen ønsker å samle syklister i Grenland i et lokallag av Syklistene­s Landsforen­ing. De håper et styre kan bli valgt i Skien førstkomme­nde tirsdag.
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ORGANISERE­R SEG: Michel Fouler (fra venstre), Bjørnar Nyen, Tormod Hansen og Leif Sigvaldsen ønsker å samle syklister i Grenland i et lokallag av Syklistene­s Landsforen­ing. De håper et styre kan bli valgt i Skien førstkomme­nde tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway