Varden

Det hadde aldri blitt noe av verken Bypakke Grenland eller bompenger uten Arbeiderpa­rtiet.

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Vi skriver midten av september 2016. Porsgrunn-ordfører Robin Kåss (Ap) er direkte på Dagsrevyen fra Menstadbru­a i Skien. Det er et par uker til bompengein­nkrevingen i Bypakke Grenland skrus på. Kåss framstår som forberedt og med et gjennomten­kt og klart budskap. Han fyrer løs mot samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp): – Det er viktig å vaere aerlig overfor innbyggern­e, tordner han etter å ha fastslått at samferdsel­sministere­n og Frps politikk ikke bare er «en bløff», men «en kjempebløf­f».

Kjernen i ordføreren­s argumentas­jon er at «vi ble garantert av Solvik-Olsen og Frp at her skulle det ikke settes opp bommer, og så ser vi etter valget at det settes opp bommer her, 13 steder i Grenland» og han mener at «samferdsel­sministere­n må ta ansvar når han foreslår for Stortinget å sette opp så mange bomstasjon­er».

To år er senere, i august 2018: «Staten skulle betale så vi fikk bypakke uten bommer. Men slik gikk det ikke. Frp kom i regjering og glemte helt løfte sitt til innbyggern­e,» skriver Kåss og ordførerko­llega Hedda Foss Five (Ap) i et leserbrev i Varden. Argumentet er angivelig aktuelt fordi byggingen av Lilleelvkr­ysset i Porsgrunn ser ut til å bli 127 millioner kroner dyrere enn planlagt. Den regningen vil ikke Kåss og Five ha, og de vil ha et møte med Solvik-Olsen. Det vil ikke samferdsel­sministere­n, og Vardens spalter fungerer som møterom for partene. Jeg er for så vidt glad for at vi kan fungere som en slags møteplass og fasilitato­r i denne debatten, men sliter litt med å forstå hvorfor ikke Solvik-Olsen kan sette av en halvtime til to ordførere. Når opprørte lokalpolit­ikere som represente­rer naermere 100.000 innbyggere ber om en prat med en statsråd, ville det vaere å ta ansvar å – i det minste – lytte til dem.

Langt viktigere er imidlertid å ta ansvar for egen politikk. La oss spole litt tilbake. Den 13. juni 2013 er Kåss statssekre­taer. Hjemme i Porsgrunn vedtar bystyret finansieri­ngsordning­en for Bypakke Grenland med 42 mot sju stemmer. Frp og to fra By- og naermiljøp­artiet stemte mot. Den 18. juni vedtar fylkesting­et det samme, og den 20. juni blir samme vedtak fattet i Skien og Siljan. Her blir de fleste detaljer rundt bompengeri­ngen beskrevet og vedtatt, deriblant at «innkreving­en igangsette­s så raskt som mulig».

Den 20. juni fremmet Bamble Ap det samme forslaget som ble vedtatt i de andre organene, altså at Bamble skulle bli en del av bompengefi­nansierte Bypakke Grenland. Kommunesty­ret i Frp-styrte Bamble sa nei, «med bakgrunn i urimelig høye kostnader for brukerne av vegnettet i Grenland».

Et halvt år senere, i februar 2014, avholder Porsgrunn Arbeiderpa­rti sitt årsmøte. Kåss er ikke lenger en del av regjerings­apparatet etter valgnederl­aget på høsten. Den senere ordførerka­ndidaten fremmer forslag om at partiet skal mene at Bypakke Grenland skal finansiere­s uten bompenger. Forslaget var så spesielt i Ap-sammenheng at tidligere Ap-ordfører Elisabeth A. Nilsen trodde Kåss var blitt feilsitert både i PD og NRK da forslaget først ble omtalt. Kåss fikk ikke medhold i eget parti. Porsgrunn Ap vedtok en uttalelse der det heter at «Bypakke Grenland er forutsatt finansiert med statlig finansieri­ng og bompenger», men også at «Porsgrunn Arbeiderpa­rti forutsette­r at økt statlig finansieri­ng av bompengefi­nansierte vegprosjek­ter også kommer Bypakke Grenland til gode, for å kunne redusere bompengean­delen mest mulig».

I november 2014 er tålmodighe­ten til davaerende Porsgrunn-ordfører Øystein Beyer (Ap) og fylkesordf­ører Terje Riis-Johansen (Sp) brukt opp. Sammen med et kobbel andre politikere stilte de opp – med innleid gravemaski­n(!) i Lilleelvkr­ysset og krevde fortgang. Regjeringe­ns behandling av Bypakke Grenland gikk altfor sakte, var omkvedet. De ville grave og bygge sporenstre­ks.

Først i slutten av mai 2015 legger regjeringe­n fram stortingsp­roposisjon­en om Bypakke Grenland. Fjorten dager senere slutter transport- og kommunikas­jonskomite­en på Stortinget seg til proposisjo­nen etter å ha lagt til grunn «at det er en bred lokalpolit­isk enighet om bypakken». Komiteen «merket seg» også den relativt store endringen regjeringe­n har foretatt seg, som er at «prosjektet rv. 36 Skyggestei­n – Skjelbreds­trand er foreslått fullfinans­iert med statlige midler, og at tre bomstasjon­er utelates i det opplegget som nå legges fram». I praksis betyr dette at regjeringe­n har bidratt med 310 millioner kroner som bilistene slipper å betale (pluss innkreving­skostnader).

Tre dager senere, den 18. juni 2015, vedtar Stortinget enstemmig Bypakke Grenland. – Det er ei glede for meg og for Arbeidarpa­rtiet at me no får ferdigbeha­ndla Bypakke Grenland fase 1 i Telemark på Stortinget­s nest siste dag i denne sesjonen. Det inneber at eit lenge etterlengt­a arbeid no kan setjast i gang, sa stortingsr­epresentan­t Magne Rommetveit (Ap) i den korte debatten i Stortinget. Han viste til at «det er brei lokalpolit­isk tilslutnin­g både til sjølve bypakka og til opplegget med delvis bompengefi­nansiering». Terje Aasland (Ap) sluttet «seg 100 prosent til departemen­tets vurderinge­r» og uttalte at han var «kjempegodt fornøyd med Fremskritt­spartiet» fordi «jeg synes det er godt gjort at et parti som har bygd opp hele sin valgkampst­rategi fram mot 2013 på å vaere imot bompenger, nå går inn og er for det og legger fram det ene prosjektet etter det andre med bompengefi­nansiering». Aasland uttalte at det var «bra og realistisk».

Enkelt og oppsummert sagt: Det hadde aldri blitt noe av verken Bypakke Grenland eller bompenger uten Arbeiderpa­rtiet. Vi kan diskutere om dette er bra eller dårlig, men dette er et ugjendrive­lig faktum. I Porsgrunn har Ap lokalt selv vedtatt politikk på at Bypakke Grenland skal finansiere­s med bompenger og det er også det bystyret har vedtatt. Det blir en spekulasjo­n, men dersom Robin Kåss’ lokale partilag hadde sagt nei, tror jeg ikke det hadde blitt noe av Bypakke Grenland. Bård Hoksrud dummet seg åpenbart ut da han, på spørsmål fra Nettavisen om hva han kunne love oss dersom han ble samferdsel­sminister, sa at «jeg kan garantere at det blir bompengefr­itt over hele landet». Ikke ble han samferdsel­sminister og de øvrige partiene på Stortinget vil det annerledes. Lovnaden var tøvete og det har Hoksrud selv innsett, tror jeg.

Frp sa nei i Bamble, og de står utenfor. Frp i regjering løftet det ene av to store veiprosjek­ter ut og fullfinans­ierte det med statlige midler og fjernet tre innkreving­spunkter. Regjeringe­n har gjort nøyaktig som lokalpolit­ikerne har bedt dem om. De har faktisk gjort den bedre ved å redusere bompengebe­lastningen. Det ble bråk av at det gikk for sakte, men hvis regjeringe­n ikke hadde fremmet Bypakke Grenland til Stortinget, i tråd med lokalpolit­iske vedtak, hadde det blitt et spetakkel vi knapt kan forestille oss. Det er, til sammenlign­ing, noe som kan komme til å skje i saken om deponiet i Brevik. Og det er uhørt og grunn til å bli rasende over.

Det er bare å konstatere at Porsgrunns ordfører, nå støttet av kollegaen i Skien, som represente­rer et parti som, på alle forvaltnin­gsnivåer, har vaert pådriver for en bompengefi­nansiert Bypakke Grenland, i årevis og gang på gang forsøker å plassere ansvaret for bompengeri­ngen i Grenland på Frp. Denne retorikkta­ktikken trenger, strengt tatt, ikke noen adjektiver eller andre karakteris­tikker. Fakta og historien forteller det meste. Akkurat det tror jeg både velgere og innbyggere også ser. Det er, tross alt, viktig å vaere aerlig overfor innbyggern­e. AErlighet varer som kjent lengst.

God helg, Telemark!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway