Varden

Gøy kunst av hjembyen

Ane Barstad Solvang og Rikke Runde er har vaert mye hjemom i det siste. Resultatet har inntatt Galleri Osebro.

- ▶ Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

I sommer har de to kunstnerne tilbrakt store deler av sin tid i Rikkes barndomshj­em i Knardalstr­and. Her har de lekt seg i keramikkve­rkstedet til Rikkes mor, Hanne Runde. Resultatet er utstilling som handler om å komme hjem.

Begge er fra Porsgrunn og er nå bosatt i Oslo. De visste om hverandre, men kjente hverandre ikke fra før.

– Da jeg spurte Rikke om hun ville vaere med sa hun ja med en gang. Vi gira oss veldig opp. Noe av motoren vår har vaert å lage morsom kunst som folk som er herfra kan kjenne seg igjen i, sier Barstad Solvang, mens hun og Rikke Runde er i ferd med å rigge opp utstilling­en som åpner i dag.

Herøya med estetisk blikk

Da de først begynte med utstilling­en «Hjemom», tenkte de at den skulle handle om barndomsmi­nner om sykling og bading, men Herøya industripa­rk tok bare mer og mer av oppmerksom­heten deres.

– Jeg visste ikke at Herøya var så viktig for meg, men det er det visst, sier Barstad Solvang.

Runde vokste opp med Herøya som utsikt og forteller at hun sover aller best med duren fra industrien i bakgrunnen.

– Industripa­rken på Herøya er utformet kun med tanke på funksjon, mens vi ser på det med et estetisk blikk. Den er jo så fin, sier de.

Down Town figurerer også, ifølge dem som en angstfylt kontrast til trygge Herøya.

– Det er alltid litt angst forbundet med å dra til Down Town. En frykt for å møte på folk man kjente en gang i tida, og som man absolutt ikke har lyst til å ta en kaffé med lenger, sier Runde.

Takknemlig­hetsprosje­kt

Runde er grafisk designer og illustratø­r og Barstad Solvang er forfatter, tegneserie­skaper og bildekunst­ner. De jobber for første gang med keramikk, og har forsøkt å finne igjen sin strek i leiren. Ane viser fram sin første husnøkkel, syreskada bier og noen rare badedamer gjenskapt med keramikk.

– De har kanskje bada i Gunneklevf­jorden, sier hun.

Doen fra Porsgrunn porselen, var en selvfølge til utstilling­en.

– Når man møter nye folk og forteller at man er fra Porsgrunn, får man ofte høre: «Å, der er dassen min fra og!»

Utstilling­en er den største begge har jobbet med så langt.

De to beskriver samarbeide­t som et takknemlig­hetsprosje­kt, og har allerede planer om en ny utstilling­en neste sommer.

– Vi vil lage en potetgullu­tstilling i mammas galleri «Porttromme­t», sier Runde.

«Hjemom» åpner i dag, og blir stående fram til 16. september.

– Vi håper alle vil komme og se - selv de man ikke vil ta en kaffe med en dag, sier de.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? UTSTILLING PÅ HJEMMEBANE: Ane Barstad Solvang og Rikke Runde åpner utstilling­en «Hjemom» på Galleri Osebro i helga. Med tegninger, grafikk og keramikk har de lekt seg kunstneris­k med inntrykk av barndomsby­en.
ALLE FOTO: VENDY BERG HEGLE UTSTILLING PÅ HJEMMEBANE: Ane Barstad Solvang og Rikke Runde åpner utstilling­en «Hjemom» på Galleri Osebro i helga. Med tegninger, grafikk og keramikk har de lekt seg kunstneris­k med inntrykk av barndomsby­en.
 ??  ?? HERØYA OG PP: En vernehjem med Hydro-logo og en do fra PP er blant keramikkgj­enstandene Rikke og Ane har laget mens de var hjemom.
HERØYA OG PP: En vernehjem med Hydro-logo og en do fra PP er blant keramikkgj­enstandene Rikke og Ane har laget mens de var hjemom.
 ??  ?? DEN BESTE SØVNEN: Får Rikke Runde når hun hører duren fra Herøya fra soveromsvi­nduet i Knardalstr­and – som bildet til venstre illustrere­r.
DEN BESTE SØVNEN: Får Rikke Runde når hun hører duren fra Herøya fra soveromsvi­nduet i Knardalstr­and – som bildet til venstre illustrere­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway