Varden

Monas bruktbil havner i retten

En selger hos Mobile i Bø har to ganger havnet i konflikt med kjøpere på grunn av samme bil. Mona Rudskjaer føler seg lurt.

-

En selger hos Mobile i Bø har to ganger havnet i konflikt med kjøpere på grunn av samme bil.

Bileier Mona Rudskjaer føler seg lurt.

Nå havner saken i retten.

– Det har kostet mye energi og krefter etter jeg kjøpte denne bilen, sier Mona Rudskjaer.

Hun sitter i sofaen sammen med sin kjaereste Knut Berntsen i leilighete­n sin på Herre. Det er rundt et år siden hun brukte 199.000 kroner på den røde Hondaen som står på parkerings­plassen.

– Jeg føler meg lurt, skikkelig lurt, sier hun.

Kjøpte bilen i 2017

I slutten av august 2017 bestemte hun seg for å bytte ut den gamle Mercedesen og kjøpe seg en ny og bedre bil.

– Jeg gikk jo i utgangspun­ktet til en bilforhand­ler fordi jeg trodde det var tryggest, sier Rudskjaer. Hun fant en bil på finn.no som var til salgs hos bilforretn­ingen som i fjor het Automobil i Bø, men som nå heter Mobile.

Hondaen er en 2013-modell som hadde gått 30.000 kilometer da hun kjøpte den, derfor var det enkelt for Rudskjaer å slå til.

– Jeg ville ha en ny bil. Jeg er laerer i Stavern og helt avhengig av en ålreit bil for å komme meg til og fra jobb. Samtidig fikk jeg godt inntrykk av selgeren, sier hun. Ifølge Rudskjaer kom selger med en bemerkning om at bilen hadde hatt en skade da hun skulle underskriv­e kontrakten.

– Jeg svarte at de fleste bruktbiler har vel hatt en skade. Så jeg ville fortsatt ha den så lenge den ikke hadde vaert vraka, sa jeg til han. Han svarte at den selvfølgel­ig ikke hadde vaert vraka, men at de hadde skiftet skjerm og lakk etter en mindre skade, forteller hun.

Så begynte varsellamp­ene

Rudskjaer stolte på selger og signerte. I kontrakten står det: «Kjøper er kjent med at bilen har vaert skadet».

– Det skulle jeg aldri skrevet under på, sier hun. Allerede på vei hjem fra Bø begynte varsellamp­ene i bilen å blinke.

– Det kom opp et varsel om at det noe feil med dekkene på vei hjem, så vi kjørte innom en bensinstas­jon og sjekket dekktrykke­t. Det hjalp ikke og bilen fort- satte å lyse, sier hun. De neste ukene hadde bilen flere mindre problemer med varsellamp­er som blinket, men Rudskjaer var usikker på hva hun skulle gjøre.

17. september tok tidligere eier kontakt med Rudskjaer på Facebook og informerte om at hun tidligere hadde kjøpt den samme bilen av samme selger, med beskjed om at de hadde utbedret en liten skade i fronten.

Varden har sett disse meldingene der tidligere eier forklarer at kjøpet av den samme Hondaen endte med forlik mellom henne og Mobile (da Automobil) i Bø.

– Da sank jeg sammen og tenkte hva gjør jeg nå, sier Rudskjaer. Etter hvert fikk hun tak i takstrappo­rt fra forsikring­sselskapet der det står at bilen er kondemnert, og at bilen hadde skader for over 200.000 kr. Rudskjaer tok så kontakt med selger, hun ville omgjøre kjøpet.

– Etter å ha hatt bilen på en NAF-test, samt snakket med familie, venner og tidligere eier ville jeg heve kjøpet. Selger lovet at de skulle utbedre bilen og sette inn en DAB-radio som plaster på såret, hevder hun.

Etter mye fram og tilbake kom ikke Rudskjaer og Mobile til enighet om bilen.

Havner i retten

Rudskjaer tok kontakt med en NAF-advokat, og konflikten mellom henne og Mobile endte i forliksråd­et, der Mobiles styreforma­nn Ole Grangaard stilte opp. Grangaard og Mobile hevdet i forliksråd­et og hevder fortsatt at Rudskjaer har blitt gjort kjent med at bilen har hatt skade, og forholder seg til kjøpekontr­akten.

Partene har fortsatt ikke kommet til enighet, og saken skal opp i Notodden tingrett 22. august. Rudskjaers advokat og advokat i NAF, Jan Erik Granmo, mener at selger har hatt plikt om å opplyse om tidligere skader.

– Hennes rettsgrunn­lag er at selger har plikt til å opplyse om hendelser som gjelder biler og ting som har hendt i fortiden. Dersom bilen har vaert kondemnert og bygget opp igjen, så må selgeren informere om det, sier han og legger til at det som gjør denne saken spesiell, er at selger har gjort det samme to ganger.

– Det er spesielt at selger har hatt samme type tvist med tidligere kjøper av samme bil. Her fikk kjøperen hevet kjøpet, så har selgeren fått bilen tilbake og gjort nøyaktig det samme med nåvaerende eier, sier Granmo.

Fra Rudskjaer kjøpte bilen og fram til nå har hun ifølge henne selv hatt problemer med bilen mellom 15–20 ganger.

– Det har vaert noen småting hele tiden, og jeg føler meg rett og slett ikke trygg i bilen, sier hun. Hun er klar for rettssaken, oghåperåbl­ihørtirett­en.

– For meg handler det ikke lenger om pengene, det handler om at jeg føler meg lurt. Samme selger har solgt en kondemnert bil to ganger. Da tenker jeg hvor mange flere ganger kan de ha gjort dette, sier hun. På spørsmål om hun har laert noe av det hele svarer hun kontant.

– Ikke kjøp bruktbil uten å sjekke historikke­n til bilen hos biltilsyne­t, sier hun.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? OPPGITT: Mona Rudskjaer mener seg lurt av bilselger da hun kjøpte denne bilen.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN OPPGITT: Mona Rudskjaer mener seg lurt av bilselger da hun kjøpte denne bilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway