Varden

Politikont­roll ved alle grunnskole­r

Mandag er det skolestart. De neste fjorten dagene skal politiet ha kontroll ved alle grunnskole­ne i Telemark.

- ▶ ▶ ▶ ▶ ▶ ▶ tore.o.moen@varden.no

– Vi prioritere­r barneskole­r, men kommer også til å ta kontroller ved ungdomssko­lene, forteller Nils Anders Bruun, trafikkoor­dinator hos politiet.

– Vi skal foreta fartskontr­oller, sjekke sikring av barn i bil og kjøreatfer­d. Mange tar unødige sjanser. Erfaringen fra tidligere er at det ofte er nettopp foreldre som kjører barna til skolen som vi vinker inn, sier Bruun.

Sammen med Statens vegvesen og Trygg Trafikk starter politiet en offensiv mandag morgen i god tid før skolene åpner.

– På grunn av alle elsyklene vil vi og ta en tur innom alle ungdomssko­lene for å sjekke disse, sier trafikkoor­dinatoren.

La bilen stå

Bruun oppfordrer foreldre til å la bilen stå og heller følge barna til skolen.

– Må man kjøre bør man parkere et stykke unna skolen. Det blir ofte kaotisk og kan bli farlige situasjone­r når mange kjører helt fram til skolen. Barna skal før eller siden gå til skolen selv, og det kan vaere greit for både barn og foreldre å ha noen hundre meters gåtur sammen, sier han.

Enkelte skoler som Bratsbergk­leiva i Skien har saerlig kronglete atkomst med bil. Parker ved Brekkeby og gå derfra, oppfordrer Bruun.

Øv på skoleveien

– Barn skal føle seg trygge når de går eller sykler til skolen, når de blir fulgt til barnehagen og når de leker i naerområde­t sitt, sa samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen da Barnas Transportp­lan ble lagt fram i fjor. Sikrere skolevei og bedre tilrettele­gging skal øke andelen barn som går eller sykler til skolen. Trygg Trafikk har utarbeidet flere råd til foreldre i forbindels­e med skolestart:

Der det er mulig bør barna gå til skolen, gjerne sammen med voksne. Frisk luft og fysisk aktivitet gir elevene en god start på skoledagen.

Øv på skoleveien sammen med barna.

De voksne kan samarbeide om å følge og hente barna på skolen hver sine dager.

Barn bør vaere 10–12 år gamle før de sykler alene i blandet trafikk. Det er først i denne alderen de har forutsetni­nger for å kunne sykle i et vanskelig trafikkbil­de.

Foreldre kan gjerne sykle sammen med barna til og fra skolen før de er gamle nok til å sykle alene.

 ?? ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? BRUK BEINA: Mandag starter skolene opp igjen og foreldre oppfordres til å gå med barna til skolen.
ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN BRUK BEINA: Mandag starter skolene opp igjen og foreldre oppfordres til å gå med barna til skolen.
 ?? ARKIVFOTO ?? FART OG SIKRING: Politiet skal foreta kontroller ved alle grunnskole­ne i fylket i løpet av de første fjorten dagene.
ARKIVFOTO FART OG SIKRING: Politiet skal foreta kontroller ved alle grunnskole­ne i fylket i løpet av de første fjorten dagene.
 ??  ?? KONTROLL: Trafikkoor­dinator Nils Anders Bruun.
KONTROLL: Trafikkoor­dinator Nils Anders Bruun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway