Varden

Rødt kan vaere bra

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Kebony-tallene er utvilsomt blodrøde. Fjoråret endte med 80,7 millioner i underskudd. Det er 36 millioner mer enn i 2016. Kan et akkumulert underskudd på ca. 800 millioner kroner vaere en lykkelig historie? I utgangspun­ktet framstår dette som alt annet enn bra, men bak tallene ligger et godt perspektiv.

▶ – Hvis vi hadde droppet forskings- og utviklings­arbeid og ny fabrikk i Belgia, ville vi gått med overskudd, forteller styreleder Thomas Høegh i Kebony til Varden. Sagt på en annen måte: Kebony vil bruke penger på forsking og utvikling og det overrasker dermed ingen, og aller minst eierne, at de går med store underskudd. Det kommer de sannsynlig­vis også til å gjøre i årene som kommer.

▶ Alt er åpenbart ikke rosenrødt, for selskapet har redusert bemanninge­n og skiftet ut fabrikksje­fen i Skien i juni og konsernsje­fen sluttet i februar.

▶ Det statlige, norske investerin­gsselskape­t Investinor og Høegh-familien er de største eierne. Det statseide belgiske fondet SFPI-FPIM gikk inn med 75 millioner i forbindels­e med emisjon tidlig i 2018. I tillegg ble 111 millioner kroner i lån konvertert til aksjer.

▶ – I Skien har vi prøvet, feilet og laert, og jeg ville med alt det jeg vet nå, ikke startet opp noe annet sted, sier Høegh.

▶ Alle selskaper må, på et tidspunkt, tjene penger, men før de gjør det kan det vaere nødvendig å investere mye. Det er inspireren­de og positivt å konstatere at fabrikken i Skien fungerer som en slags «operativ utviklings­fabrikk» for et konsern med store ambisjoner.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway