Varden

ANDRE MENER

- ▶

I høst behandler Stortinget spørsmålet om sikring av bygg og andre installasj­oner mot terror og sabotasje. Riksrevisj­onen har dokumenter­t mangelfull oppfølging under Solbergs regjering to ganger.

Erna Solberg selv innkalte til pressesaml­ing, bare ti dager før valget i 2017, flankert av justismini­steren og forsvarsmi­nisteren for å fortelle at arbeidet med sikring av bygg mot terror og sabotasje gikk bra. Men dommen fra Riksrevisj­onen over statsminis­terens arbeid er nådeløst presis: «Mangelfull grunnsikri­ng kan føre til at viktige og

kritiske samfunnsfu­nksjoner i politiet faller bort ved uønskede hendelser. Dette kan få alvorlige følger for den nasjonale krisehåndt­eringen og beredskape­n». Det sa riksreviso­r Per Kristian Foss da den siste rapporten ble lagt frem i vår.

Heller ikke nå, tre år etter tidsfriste­n, har Solberg levert. (...) Dersom vi skal bygge en sterkere sikkerhets­kultur, må det starte hos øverste leder. VG

Å organisere store deler av arbeidskra­ften i et selskap som selvstendi­g naeringsdr­ivende konsulente­r framfor å ansette dem formelt, er en frekk ansvarsfra­skrivelse. (...)

Det er unektelig noe som skurrer når nattevakta på et omsorgshje­m ikke omtales som ansatt, men som selvstendi­g naeringsdr­ivende konsulent. Selv om loven åpner for at Aleris kan engasjere arbeidere på denne måten, er det heller ingen tilknytnin­gsform vi bør trakte etter. Det norske arbeidsliv­ets suksess bygger på trygghet, tillit, forutsigba­rhet og anstendigh­et.

Vi skal vaere varsomme med kreative organisasj­onsformer som fritar bedrifter og arbeidsgiv­ere fra sin del av ansvaret for både ansatte og samfunnet. (...) Vi mener det ikke er ønskelig å legge ytterliger­e ansvar og press på arbeidstak­ersiden i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway