Varden

Er vi et likestilt samfunn?

- Nestleder Fagforbund­et Telemark

Nå har jeg nettopp lest Statistisk sentralbyr­ås rapport: «Dette er kvinner og menn i Norge 2018», og blir både bekymret og tenkefull.

Irapporten har jeg lest om arbeid, makt og innflytels­e, innvandrin­g, sykdom og sunnhet, for å nevne noe. På mange måter har vi kommet langt i Norge når det gjelder likestilli­ng, arbeidsliv, utdanning, velferdsgo­der osv. Så langt at vi flere ganger er kåret til verdens beste og lykkeligst­e land å bo i. Det er bra. Det skal vi vaere stolte av.

Det er mye hardt arbeid som er bakgrunnen for at vi er der vi er. Trepartssa­marbeid, rettferdig fordeling gjennom skattesyst­emet, tilrettela­gt og trygt arbeidsliv med verdens høyeste sysselsett­ing og organisasj­onsgrad er noen av årsakene.

Likevel, så blir jeg bekymret og tankefull over mye av lesningen i denne rapporten. Jeg ønsker å nevne noen få punkter:

Av alle arbeidstak­ere er 53 prosent menn og 47 ▶ prosent kvinner. Likevel er andelen som jobber deltid nesten 3 ganger så høy blant kvinner.

Kvinner tjener i snitt 87 prosent av en mannslønn. ▶ Blant kvinner i alderen 55 pluss, kun 80 prosent av en mannslønn.

Kvinner har gjennomsni­ttlig årlig bruttoinnt­ekt ▶ på 69 prosent av menns bruttoinnt­ekt. Som er inntekt før fratrekk av skatt. (Menn: 522 900, kvinner: 359 000)

38 prosent kvinnelige ledere. 25 prosent kvinnelige ▶ toppledere. 20 prosent administre­rende direktører.

39 prosent kvinner i kommunesty­rene. 28 prosent ▶ kvinnelige ordførere.

Til tross for at Norge kanskje er verdens mest likestilte samfunn, har vi fortsatt en lang vei å gå. Kampen for et likestilt samfunn er ikke over.

Jeg er stolt av mitt eget forbund, Fagforbund­et, som bygger sin politikk på frihet, likhet og solidarite­t. Som har likeverd som et gjennomgåe­nde prinsipp, uavhengig av etnisk eller kulturell bakgrunn, alder, kjønnsiden­titet, funksjonsn­ivå, seksuell orienterin­g, religion eller livssyn. Sammen kan vi utgjøre en forskjell. Bli med i Fagforbund­et og bruk din innflytels­e. Rapporten kan leses på: www.ssb.no/befolkning/faktaside/likestilli­ng

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway