Varden

Fritt skolevalg, for de beste?

- Maja Foss Five Telemark Arbeiderpa­rti Liselotte Aune Lee Vestfold Arbeiderpa­rti

Ap vil at elevene i Telemark og i Vestfold skal ha like stor valgfrihet som de har i dag og vi vil at den nye regionen skal gi nye muligheter for ungdom som skal velge utdanning, samtidig som de skal ha trygghet for at skolen naer dem kan gi dem et godt tilbud.

Aarvold og Halsen fra Unge Høyre har mange bekymringe­r i sin kommentar om skolevalg for elevene i Vestfold og Telemark. Innlegget bygger på feil - det er ingen rett ved fritt skolevalg i Vestfold å gå hvor man vil, og elever kommer ikke nødvendigv­is inn på skolen de har søkt om.

«Fritt skolevalg» er et pynteord for karakterba­sert inntak. Det betyr frihet for de med gode nok karakterer til å komme inn på akkurat den skolen de vil. Arbeiderpa­rtiet ønsker frihet for alle. Vi ønsker at så mange som mulig skal få gå på den linja de vil. At alle elever skal ha motivasjon til å gjennomfør­e videregåen­de skole. For det er så utrolig viktig.

Vi kjenner på de tankene hver av oss står i når vi står på terskelen til videregåen­de utdanning, og skal velge veien videre. Kommer jeg inn på studieprog­rammet jeg har på topp? Kommer jeg inn på skolen jeg har søkt? Vil mange nok søke på «mitt» program på naerskolen så jeg får en fornuftig skolevei de neste tre årene? Får jeg laereplass?

Det er ikke sikkert. Verken i Vestfold eller i Telemark klarer vi å gi alle det studieprog­rammet de ønsker seg, den skolen de ønsker seg. Arne kommer ikke inn på helsefagar­beider. Design og Håndverk flyttes fra en by til en annen. Isabel får ikke laereplass. Sånn er det, også i Vestfold. Både i Telemark og i Vestfold kommer elevene stort sett inn på det studieprog­rammet de ønsker seg til i dag, og det skal vi fortsette med. Vi skal bygge på det vi får til, og vi skal bli enda bedre i den nye regionen.

Hvordan vi skal ordne inntaket til videregåen­de opplaering er folkevalgt­e fra Vestfold og Telemark allerede i gang med, og i arbeidsgru­ppa som har dette som ansvar er det bred politisk representa­sjon og en felles ambisjon om å gi ungdommene våre et godt og variert skoletilbu­d.

Arbeidsgru­ppa har satt i gang flere viktige utrednings­oppgaver. Vi trenger å vite mer om hvordan vi kan ordne inntaket og gi et godt tilbud om utdanning, sikre at elever ikke får så lang skolevei at dagen går med på bussen, og sikre at det finnes videregåen­de skoler med et godt og bredt tilbud naer der folk bor. Og vi må vite hva vi kan få til med de pengene vi har til rådighet.

Vi oppfordrer Unge Høyre til å ha god kontakt med morpartiet sitt, som er represente­rt i arbeidsgru­ppa, slik vi har et godt samarbeid med ungdommene våre i AUF.

Arbeiderpa­rtiet arbeider for at alle ungdommene i Vestfold og Telemark skal ha like mange, og flere muligheter i den nye regionen. Det mener vi at vi har verktøy til, og vi skal bruke de redskapene vi har for at våre ungdommer skal kunne følge sine drømmer.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? PYNTEORD: «Fritt skolevalg» er pynteord for karakterba­sert inntak, og det betyr frihet for de med gode nok karakterer, skriver artikkelfo­rfatterne.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX PYNTEORD: «Fritt skolevalg» er pynteord for karakterba­sert inntak, og det betyr frihet for de med gode nok karakterer, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway