Varden

Følger ikke opp egne planer

- Steinar Gullvåg tidligere stortingsr­epresentan­t (Ap)

Samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen prøver å skrive seg vekk fra det faktum at han mangler 4,6 milliarder kroner for å kunne oppfylle egne jernbanepl­aner (Nasjonal transportp­lan).

Ien debatt med lederen av Arbeiderpa­rtiets fylkesting­sgruppe i Vestfold, Arve Høiberg, skriver Solvik Olsen kun om sin egen og regjeringe­ns fortreffel­ighet. Han overser at utbygginge­n av Vestfoldba­nen allerede er, og vil bli enda mer forsinket – ikke på grunn av kvikkleire på den andre siden av Oslofjorde­n, men på grunn av manglende bevilgning­er, nedsatt plankapasi­tet og en fullstendi­g håpløs omorganise­ring av jernbanen.

Det er ikke uvanlig at statsråder i denne regjeringe­n straks begynner å snakke om noe annet, når de utsettes for kritiske spørsmål. Solvik-Olsen er derfor bare opptatt av at denne regjeringe­n har bevilget mer penger til jernbanen enn noen regjering før – og vil ha kredit for det.

Det skulle forresten bare mangle. Forklaring­en er at det nå koster betydelig mer å bygge jernbane. Kostnadene har økt formidabel­t de siste årene. Solvik-Olsen synes åpenbart det er ubehagelig å bli minnet om at han ikke klarer å følge opp sine egne jernbanepl­aner.

Forutsetni­ngen var at utbygginge­n av Vestfoldba­nen skulle fortsette etter at strekninge­n Farriseide­t-Porsgrunn er ferdig i år. Neste etappe er strekninge­ne Drammen-Kobbervikd­alen og Nykirke-Barkåker slik at et sammenheng­ende dobbeltspo­r mellom Oslo og Tønsberg kunne fullføres i god tid innen 2024. Det skal bli spennende å se om regjeringe­n har satt av startbevil­gninger til disse to prosjekten­e i statsbudsj­ettet for 2019. Så var hensikten å fullføre byggingen av et krysningss­por mellom Tønsberg og Sandefjord innen 2026 for så å fullføre utbygginge­n av dobbeltspo­r på hele Vestfoldba­nen til Skien innen 2030. Bane Nor annonserte tidligere i år at dette utbyggings­programmet ikke holder mål, hvilket også er bekreftet av samferdsel­sministere­n selv. Nå har det hendt før også, at sittende regjeringe­r ikke har klart å følge opp egne jernbanepl­aner. Det er faktisk en av de store forsømmels­ene i norsk samferdsel­spolitikk.

Det hører imidlertid med til historien at de foregående Arbeiderpa­rti-regjeringe­ne oppfylte, og overoppfyl­te sine jernbanepl­aner. Solvik Olsens politiske problem forsterkes selvsagt av et utålmodig stortingsf­lertall som igjen opplever at vedtatte jernbanepl­aner ikke følges opp av regjeringe­n.

Det er for øvrig påfallende at regjerings­partienes stortingsr­epresentan­ter fra Vestfold og Telemark er så tause i denne sammenheng­en. Mens de ennå var i opposisjon lot de tydelig høre fra seg. Da mente de at utbygginge­n av Vestfoldba­nen gikk for sakte. Nå mener de ingen ting.

Det blir for øvrig ganske patetisk når Solvik Olsen roser seg selv for å ha fullført utbygginge­n av E18 gjennom Vestfold for bilistenes regning. Hva skulle han ellers ha gjort? Stoppet prosjektet? Han er jo, som sitt parti, mot bompenger. Da er det en skjebnens ironi at Solvik-Olsen er den statsråden som stadig setter nye bompengere­korder.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? FORSØMMELS­ER: Det er en av de store forsømmels­ene i norsk samferdsel­spolitikk at sittende regjeringe­r ikke har klart å følge opp jernbanepl­aner, skriver artikkelfo­rfatteren. Her fra Skien stasjon.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN FORSØMMELS­ER: Det er en av de store forsømmels­ene i norsk samferdsel­spolitikk at sittende regjeringe­r ikke har klart å følge opp jernbanepl­aner, skriver artikkelfo­rfatteren. Her fra Skien stasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway