Varden

Sarpsborg går så det suser

- ▶ SARPSBORG

Sarpsborg gjør kjempesuks­ess uten å drive risikospor­t økonomisk. – Dette er mulig uten så mye penger, sier klubbens sportssjef Thomas Berntsen.

Han og laget er på vei inn i flyet i Kroatia for hjemreise etter torsdagens seier over Rijeka når han snakker om suksessen.

Sarpsborg har gjort en reise av de sjeldne de siste årene. Posisjonen som Østfolds fotballklu­bb nummer én er det ikke noe å snakke om. En liten mil unna Sarpsborg kjemper Fredriksta­d for å rykke opp i 1. divisjon.

Kommer sarpingene seg over neste hinder i europaliga­en, venter et ganske lukrativt gruppespil­l. Det vil gi klubben cirka 30 millioner kroner i direkte bonus fra Det europeiske fotballfor­bundet (UEFA).

– Du har ikke tid til å sove mye på laurbaeren­e når du er med som vi er nå. Storkampen­e kommer tett. Nå har vi så smått startet forberedel­sene til Brann-kampen (i Bergen) søndag. Der skal vi forsøke å overraske Brann. Så skal vi prøve det samme mot Maccabi Tel Aviv (europaliga­kvalifiser­ing i Sarpsborg torsdag), sier Berntsen til NTB.

Mulig uten penger

Sarpsborg får applaus fra norske fotballper­sonlighete­r. Klubbens veldrevne økonomi imponerer.

– Vi har hatt en voksenoppl­aering i klubbdrift, som mange andre klubber burde laert av, sa trener Geir Bakke til Nettavisen før sesongstar­t.

– Vi har fantastisk kompetanse i trenerteam­et og en spillergru­ppe som jobber hardt for å bli bedre hele tiden. Det er mulig også uten å ha så mye penger, sier Berntsen om klubbens suksess.

– Så budskapet til andre norske klubber er at man kan nå toppen med sunn økonomi?

– Ja, hadde ikke det vaert mulig, ville det ikke vaert noe poeng å holde på.

En rapport utarbeidet av konsulents­elskapet Deloitte viser at Sarpsborg tok 1,55 poeng i snitt per millioner kroner i personalko­stnader i perioden 2015-17.

Rosenborg og Molde ligger mellom 0,5 og 0,7 poeng på den samme oversikten.

Snudde

I 2008 hadde Sarpsborg en negativ egenkapita­l på 6,5 millioner kroner. I praksis drev man på kreditoren­es regning og var i realiteten teknisk konkurs.

Ti år senere er laget to kamper unna plass i europaliga­ens gruppespil­l og med en solid egenkapita­l i ryggen.

Søndag kan Sarpsborg også gjøre gullkampen i Eliteserie­n enda mer åpen. Branns defensiv er i trøbbel, og Molde og flere andre lag har scoret på bergensern­e de siste ukene.

(NTB)

 ?? FOTO: ALEKSAND AR D JOROVIC / NTB SCANPIX ?? JUBEL: Patrick Mortensen jubler sammen med trener Geir Bakke etter seier over Rijeka.
FOTO: ALEKSAND AR D JOROVIC / NTB SCANPIX JUBEL: Patrick Mortensen jubler sammen med trener Geir Bakke etter seier over Rijeka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway