Varden

Får ikke skyss Vetle må flytte

Familien Skyer er opprørte fordi sønnen ikke får skoleskyss eller borteboers­tipend. Nå må han flytte.

- ▶ Jonas Fossing jonas.fossing@varden.no

▶ Skyssordni­ngen ble endret i 2015. Det gjør at Vetle Skyer i Luksefjell ikke får skyss til skolen, slik brødrene hans gjorde.

▶ Nå må han flytte fra Skien til Siljan for å gå på videregåen­de i Skien. Mor Mona fortviler.

– Er det virkelig sånn at vi skal bli diskrimine­rt fordi vi ikke bor i byen, spør Vetles mor, Mona Solvang Skyer, retorisk.

Sønnen Vetle blir nødt til å flytte hjemmefra i en alder av 15 år, fordi familien bor på Luksefjell, 32 kilometer unna skolen han skal begynne på.

– Jeg kommer til å savne han. Du må komme hjem i helgene Vetle, sier hun.

– J<a, det skal jeg selvfølgel­ig, svarer Vetle.

Opprørt og frustrerte

Til ungdomssko­len har Vetle kunnet ta skolebusse­n, men nå som han skal begynne på videregåen­de skole, er det ikke satt opp noen transport for han.

– Fylkeskomm­unen mener at vi skal kjøre han til og fra skolen eller til bussen, og få kjøregodtg­jørelse. Men vi som foreldre har jo egne jobber vi må forholde oss til, så det går rett og slett ikke, sier hun.

Hun har tidligere hatt to sønner som har fått taxi da de gikk på videregåen­de, sist i 2014.

– Nå har vi fått beskjed om at det må vaere minst fire personer som skal samme vei for at Vetle kan få taxi som skyss. Dessverre er det ikke så mange her oppe, sier hun.

For at Vetle skal kunne gå på skolen i Skien, er han rett og slett nødt til å flytte til Siljan.

– Heldigvis har jeg en grei søster der Vetle kan bo på hybel. Men det er det ikke alle som har, derfor mistenker jeg at dette er et problem for flere enn oss. Det er ikke alle som vil la 15-åringen sin bo alene i byen, sier hun.

Får ikke stipend

Familien bor for langt unna til å ha et kollektivt tilbud, men samtidig bor de ikke langt nok unna til å få borteboers­tipend.

– Vi har fått avslag på søknaden om stipend, fordi vi ikke bor langt nok unna. Vi faller liksom litt mellom to stoler her vi bor, sier hun oppgitt.

Vetle selv sier han kommer til å savne sine venner og sin familie.

– Det blir jo litt rart å ikke komme hjem til dere, mamma. Men jeg skal komme hjem i helgene, sier han.

Må selge gården

Tove, mor i familien Thygesen som også bor i Luksefjell, får samme problemet om tre år når hennes sønn Gustav skal begynne på videregåen­de.

– Det er helt håpløst. Vi frykter at vi blir nødt til å selge gården og flytte til byen. Vi har ikke tenkt til å la sønnen vår bo alene i byen, sier hun.

Hun mener det er merkverdig at det må vaere minst fire personer som skal samme vei for at det blir satt opp taxi.

– Det er jo ikke akkurat sånn atvikanlag­eflerebarn.Viføler vi ikke får mulighet til utdanning på samme grunnlag som dem som bor naermere skolen. Det er ikke alle som er flinke til å følge opp skole i en alder av 15 år dersom de blir overlatt til seg selv, sier hun.

 ?? FOTO: JONAS FOSSING ??
FOTO: JONAS FOSSING
 ?? FOTO: JONAS FOSSING ?? OPPRØRT: Mor Tove Thygesen sammen med barna Guri (10) og Gustav (13). De frykter at de må selge gården.
FOTO: JONAS FOSSING OPPRØRT: Mor Tove Thygesen sammen med barna Guri (10) og Gustav (13). De frykter at de må selge gården.
 ??  ?? MÅ FLYTTE: Vetle Skyer (15) må flytte fra sitt hjem i Skien til sin tante i Siljan, for å gå på videregåen­de i Skien. – Han skal
MÅ FLYTTE: Vetle Skyer (15) må flytte fra sitt hjem i Skien til sin tante i Siljan, for å gå på videregåen­de i Skien. – Han skal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway