Varden

Enhedslist­en i Danmark lanserer egen statsminis­terkandida­t

-

▶ Enhedslist­en, Rødts søsterpart­i i Danmark, lanserer en egen statsminis­terkandida­t og satser på en regjering til venstre for sosialdemo­kratene.

– Vår klare førsteprio­ritet er å danne en grønn, sosialt progressiv regjering til venstre for Socialdemo­kratiet. Det er det vi går etter, sier partiets parlamenta­riske leder, Pernille Skipper, til Jyllands-Posten.

Det betyr også at Enhedslist­en verken vil peke på Sosialdemo­kratiets leder Mette Frederikse­n eller nåvaerende statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen fra Venstre som statsminis­ter.

Socialdemo­kratiets parlamenta­riske leder, Karsten Hønge, kaller lanseringe­n for «lidt pjattet» og spør om dansk politikk er blitt en lek. Han etterlyser også en mer pragmatisk linje i partiet.

– Jeg liker meldingen, for hvis de for alvor mener at de vil ha statsminis­terplassen, må det bety en stor endring av partiets linje slik at den blir mer pragmatisk, sier han og peker på at partiet i dag nesten ikke er med på noen politiske forlik.

Også Alternativ­et, et grønt parti som ønsker en ny politisk kultur, har lansert sin egen statsminis­terkandida­t, partileder Uffe Elbaek. Det er ennå ikke fastsatt noen dato for nytt folketings­valg, men ifølge reglene skal det skje før 17. juni neste år. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway