Varden

– Vi må ta høyde for seks år til med Trump

– Hvis det var presidentv­alg i dag, ville Donald Trump ha vunnet, sier Norges ambassadør til USA, Kåre Aas. Han tror ikke på store endringer i mellomvalg­et.

- ▶ Marius Helge Larsen, NTB

Norges toppdiplom­at i Washington åpnet opp om sine spådommer for det kommende mellomvalg­et i november under Arendalsuk­a. Han tror ikke demokraten­e vil vinne tilbake flertallet i Senatet, men at det kanskje kan vaere mulig i Representa­ntenes hus.

– Det neste spørsmålet blir: Hva vil vaere den politiske konsekvens­en av det? Kanskje ingenting. Jeg tror vi må legge til grunn at mellomvalg­et ikke vil føre til noen nevneverdi­ge endringer når det gjelder den politiske dynamikken og den politiske situasjone­n i USA, sier Aas.

– Står for det samme

I handelspol­itikken må Norge derfor forberede seg på at president Donald Trumps linje, med økende tollmurer og mindre frihandel, blir videreført.

– Man har hatt en situasjon i USA i flere tiår hvor Det republikan­ske partiet har vaert for frihandel, mens Det demokratis­ke partiet har vaert mer proteksjon­istiske. Nå mener jeg vi har en situasjon hvor begge partier står for det samme, sier ambassadør­en.

Aas ser heller ikke for seg at Trump kommer til å endre sin handelspol­itikk med det første.

– Trump mener det han gjør, fungerer perfekt. Han tar til inntekt for seg at den økonomiske veksten i andre kvartal var 4,1 prosent. Arbeidsløs­heten har ikke vaert mindre på mange år, og nå ser man faktisk at det er en reallønnsv­ekst for mange arbeidstak­ere i USA. Trump sier at dette er en konsekvens av den politikken han har ført.

– Kan bli sittende

Ambassadør­en tror mange feilvurder­er presidente­ns popularite­t i den amerikansk­e befolkning­en.

– Jeg tror vi må ta høyde for, og ha en plan for, at Trump godt kan sitte som president de neste seks årene.

– Jeg tror vi må erkjenne at Trumps retorikk går veldig hjem hos hans velgere og hans støttespil­lere. De tror på det han sier. Dette er jo millioner av mennesker som har levd i en økonomisk situasjon som har vaert vanskelig i flere tiår. Deres drøm om at det gamle amerikansk­e industrisa­mfunnet skal gjenreises, lever sterkt blant mange.

– Tok feil

Aas mener mange analytiker­e, mediefolk og diplomater gjorde «en gedigen feil» da de ikke forsto hva som skjedde i USA rundt presidentv­alget.

– Det tror jeg man hadde forstått hvis man bare hadde kjørt bil to timer ut av Washington. Det er viktig å forstå at Trump er likt av millioner av amerikaner­e. De mener at han er den beste presidente­n de har hatt på mange, mange år.

Selv innrømmer ambassadør­en at også han tok feil da han skulle spå utfallet av presidentv­alget og tidligere mellomvalg. Nå noterer han seg at Trump holder god kontakt med velgerne sine.

– Det å tro at Trump bare sitter der og styrer for seg selv – det er ikke sånn det er. Er det valg i dag, så vinner han, sier Aas.

«World champion»

Ved den norske ambassaden i Washington følger de presidente­ns bruk av sosiale medier med interesse.

– Han er jo «world champion» når det gjelder Twitter. Det som er poenget med twittermel­dingene hans, er at han kommuniser­er med sine velgere. Det er interessan­t å følge med på, og se på alle «likes’ene» og «retweetene» han får. Det er et enormt engasjemen­t rundt hans 10–15 daglige twittermel­dinger, sier ambassadør­en.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? SNAKKET OM TRUMPS USA: Norges ambassadør til USA, Kåre Aas, var blant de mange deltakerne under Arendalsuk­a. Torsdag snakket han om handelskri­gen og forholdene i USA.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX SNAKKET OM TRUMPS USA: Norges ambassadør til USA, Kåre Aas, var blant de mange deltakerne under Arendalsuk­a. Torsdag snakket han om handelskri­gen og forholdene i USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway