Varden

Kofi Annan hylles

Kofi Annan hylles som en av FNs viktigste ledere. Han døde lørdag, 80 år gammel.

- Are Føli og Steinar Schjetne, NTB

Den tidligere generalsek­retaeren døde i Sveits etter kort tids sykdom. Hans naermeste familie var sammen med ham de siste dagene, opplyser Annans egen stiftelse.

I hjemlandet Ghana har myndighete­ne erklaert én ukes sørgeperio­de. Både regjerings­sjefer, FN-topper og tidligere diplomater sørger over tapet av mannen som regnes blant FNs viktigste og mest karismatis­ke ledere.

– Hans bortgang er et tap for verden. Hans livsverk vil lyse også for fremtidige generasjon­er, skriver statsminis­ter Erna Solberg (H) på Twitter.

– Står i en saerstilli­ng

FN ble ledet av Annan i to sammenheng­ende perioder fra 1997 til 2006. Han var den første svarte afrikanere­n som ble leder for verdensorg­anisasjone­n.

– Annan står i en saerstilli­ng målt etter evne og vilje til å lede internasjo­nalt arbeid for fred og menneskere­ttigheter, sier Jan Egeland til NTB. Egeland, som leder organisasj­onen Flyktningh­jelpen, var visegenera­lsekretaer og nødhjelpsk­oordinator i FN mens Annan leder.

Den nåvaerende generalsek­retaeren, António Guterres, mener Annan «på mange måter var FN» i sin tid som leder.

– Han steg i gradene og førte organisasj­onen inn i et nytt årtusen med en verdighet og besluttsom­het som savner sidestykke, sier Guterres.

Sveriges utenriksmi­nister Margot Wallström mener Annan legemliggj­orde det beste med FN.

Annan måtte i sin tid som FN-sjef håndtere en rekke kriser og konflikter. I 2003 ble verdensorg­anisasjone­n rammet av splittelse da USA invaderte Irak.

I 2001 mottok Annan og FN Nobels fredspris noen måneder etter 11. september-angrepene i USA.

– En av de store

– Han var kreativ, modig og tok en rekke viktige beslutning­er, inkludert å kritisere USA for invasjonen av Irak, sier Peter Wallenstee­n, professor i freds- og konfliktfo­rskning ved Uppsala universite­t.

Wallenstee­n mener Annan uten tvil var «en av de store» blant FNs generalsek­retaerer.

Annan ble også utsatt for kritikk, og han ble anklaget for korrupsjon i forbindels­e med FNs nødhjelpsa­rbeid i Irak.

 ?? FOTO: AP NTB SCANPIX ?? RESPEKTET: Kofi Annan er død, den tidligere generalsek­treaeren i FN var høyt respektert verden over.
FOTO: AP NTB SCANPIX RESPEKTET: Kofi Annan er død, den tidligere generalsek­treaeren i FN var høyt respektert verden over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway