Varden

Savner menn i SOS-tjenesten Barna tråkket til med Blindeforb­undet

Frivillige Marianne og Anne Cathrine i Kirkens SOS i Telemark ser gjerne at flere menn melder seg til tjeneste.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Den døgnåpne krisetjene­sten markerer 40-årsjubileu­m i Skien i november. Kirkens SOS i Telemark er en av elleve vaktsentra­ler i landet som på omgang svarer på telefoner og meldinger fra personer i krise. Daglig leder Melle Aakenes har 50 frivillige til å betjene sentralen i Skien, men trenger flere. Hun ønsker seg ikke minst flere menn, som i dag utgjør knappe 20 prosent av staben.

Varden møter Anne Cathrine og Marianne en dag skienskont­oret ikke har vakt. (De oppgir ikke etternavn til innringere.)

Gjøre en forskjell for andre

Anne Cathrine har besvart henvendels­er til Kirkens SOS i tre år. Der ensomhet, relasjonsp­roblematik­k og sykdom er gjennomgan­gstemaer.

– Jeg finner det veldig meningsfyl­t å kunne vaere et medmennesk­e for så mange, å gjøre en forskjell for andre. Vi gir noe, men får også veldig mye tilbake, anbefaler Anne Cathrine.

Hun framhever god opplaering, faglig påfyll underveis og kolleger som gir trygghet. Det er alltid to personer på vakt samtidig.

Trygg og skjerpet

– Absolutt ikke kjempeskum­melt å svare på krisetelef­oner, istemmer kollega Mette, som har gått vakter de siste to årene og har erfaring fra tidligere.

Daglig leder Aakenes legger likevel ikke skjul på at det kan vaere utfordrend­e å snakke med mennesker i dyp krise. Man måvaere skjerpet.

– Jeg vaerer likevel stor ro og lave skuldre i rommet når vi har vakt. Noen ganger høres til og med herlig latter fra vaktrommet!

Melle Aakenes forteller at det hender folk ringer bare for å takke for støtten i en vanskelig livsfase.

– Vi takker selv ofte for at

man viser oss tillit og berømmer innringere. Det er modig å be om hjelp!

Foruten å ha vaert gjennom grundig opplaering, må du kunne identifise­re deg med kristne grunnverdi­er, som det heter. Medarbeide­rne må kunne møte innringere som er opptatt av ekstensiel­le spørsmål, tro og tvil – uten å evangelise­re. De må også vaere forberedt på at noen ber om at det blir tent et lys eller bedt en bønn for dem.

Brorparten av henvendels­ene kommer fra godt voksne, 40–50 pluss. Mange yngre tar kontakt via chattetjen­esten SOS-chat.

▶ ▶ Det ble en flott opplevelse for alle som var med på aktivitets­helga Norges Blindeforb­und Telemark arrangerte 10. til 12. august for familier med blinde og svaksynte barn i Bø.

Det hele starta fredag kveld med felles pizza. Lørdag ble det en hel dag i Sommarland med mye bading i ulike attraksjon­er. På kvelden ble det felles middag, etterpå ble det rebusløp med blant annet blindtest av brus. Her kom konkurrans­egenene fram, stor innsats fra store og små. Tråsyklene ved campingen var også populaere. Søndag ble det en runde i klatrepark­en Høyt og lavt.

Det å kunne komme sammen å bli kjent med andre i samme situasjon er godt og nyttig. Det å få venner, både når det gjelder voksne og barn, er inspireren­de og til god hjelp når man møter ulike utfordring­er. Det å kunne utveksle erfaringer er utrolig viktig og laererikt.

Gjengen er klar for nye samlinger, det er utrolig godt og koselig å komme sammen. Stor takk til Telemark fylkeskomm­une og Rolf Sigurd Svalastog Olsens legat som var med på å støtte arrangemen­tet.

Terje Weber

 ??  ?? TRENGER FLERE: Daglig leder i Kirkens SOS i Telemark Melle Aakenes (t.v.) samme
TRENGER FLERE: Daglig leder i Kirkens SOS i Telemark Melle Aakenes (t.v.) samme
 ??  ?? SVARER: Anne Cathrine tar telefonen hos Kirkens SOS i Telemark.
SVARER: Anne Cathrine tar telefonen hos Kirkens SOS i Telemark.
 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? n med Marianne og Anne Cathrine, to av et halvt hundre frivillige som betjener tjenesten fra Skien.
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM n med Marianne og Anne Cathrine, to av et halvt hundre frivillige som betjener tjenesten fra Skien.
 ?? BEGGE FOTO: TERJE WEBER ?? TØFF TANDEM: Liam på 3 år fra Skien sitter på sykkelen sammen med Elias på 8 år fra Fyresdal.
BEGGE FOTO: TERJE WEBER TØFF TANDEM: Liam på 3 år fra Skien sitter på sykkelen sammen med Elias på 8 år fra Fyresdal.
 ??  ?? STØDIGE JENTER: Malin og Anne balanserer i klatrepark­en Høyt og lavt.
STØDIGE JENTER: Malin og Anne balanserer i klatrepark­en Høyt og lavt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway