Varden

Brua kan bli den nye øy-saken

- Per Arne Rennestrau­m

Striden om øya i elva har i 15 år delt byen i to. Nå er det den planlagte gang- og sykkelbrua over den samme elva som splitter. Et politisk flertall vil bruke 96 bypakkemil­lioner på et prosjekt som skal gi drøye to tusen mennesker en kortere vei fra øst til vest. Eller omvendt. Så langt har det ikke vaert vilje til å gå i dybden på alternativ­et: En koselig, liten ferje.

For elleve år siden ble det arrangert en stor demonstras­jon på Rådhusplas­sen i protest mot øya til Petter Øygarden, som de mente ville ødelegge sikten og vaere et fremmedele­ment i floden.

Få har påpekt at en bru vil hindre siktelinje og forkludre elva med ytterliger­e fremmedele­menter. Foreløpig. Som regel dukker fakkeltoge­ne opp omtrent i det gravemaski­nene starter opp. Til nå har jeg registrert at kun driveren av Michel Seylmagers hus, Hege Skilbred, har påpekt den estetiske trusselen.

Det blir sagt mye fint og sunget sanger om Porsgrunns­elva, men for det politiske flertallet handler det først og fremst om å forandre på den.

I 2013 ble det vedtatt å satse den lokale potten av

bypakkemid­lene på brua. Prosjektet gikk foran blant annet kollektivf­elt over Vallermyre­ne og tryggere forhold for gående og syklende på Herøya. 24 stemte mot en utredning. 25 stemte for å gå videre med planene.

Ijunii år ble det vedtatt å si ja til en detaljpros­jektering. Rådmannen fikk ganske frie fullmakter. Det manglet åtte stemmer i bystyret på å skrinlegge planene og heller bruke pengene på noe mindre pompøst. Trafikksik­ring, for eksempel.

Når noen snakker om økt tilgjengel­ighet for syklister, har det en tendens til å bli et rungende ja. I debatten i bystyret ble det snakket om tilgjengel­ighet for syklister som besøker kulturhuse­t. Flere politikere påpekte da at det er snaut med sykkelpark­ering ved AElvespeil­et i dag. Underforst­ått: For noen politikere er det prestisjen ved ei ny bru, ikke syklistene­s ve og vel, som er drivkrafte­n.

Derimot har kommunen brukt penger på å lage en parkerings­plass for biler, slik at de ansatte skal slippe å gå like langt til kulturhuse­t som det publikum må. Parkerings­plassen sto aldri på regulering­splanen som ble vedtatt.

Varden har skrevet flere artikler om en mulighet for å etablere en ferjeforbi­ndelse i stedet for en sykkelbru. Det ville blitt billigere, spesielt nå som ny teknologi åpner for å drive ferje uten mannskap.

For politikern­e er det alltid en vanskelig øvelse å forsvare hvorfor det skal pumpes penger inn i nok et prosjekt som krever store beløp i vedlikehol­d – når de ikke greier å vedlikehol­de de bruene og veiene de allerede har. Det murres også på bygdene. Senterpart­iets Anne Kristine Grøtting

mener bypakkepen­gene har en tendens til å havne i sentrum. Også bygdefolk betaler bompenger, men så langt er det smått med både bussforbin­delse og nye fjonge, sykkelstie­r utenfor det såkalte bybåndet. Mens folk i Langangen fortsatt forgjeves må vente på bussen, får folk på østsiden en snarvei over til Vestsida.

Hvis det blir noe av, da. For skeptikern­e i bystyret har allerede mer enn antydet at prisen blir opp mot 200 millioner. Da kan det nok lønne seg for kommunen å la folk sykle noen hundre meter ekstra for å komme til kulturhuse­t. Inntil videre virker det som om politikern­e er veldig lunkne til en ferje. Dette skjer samtidig som et stort mindretall i bystyret ikke vil svi av enda flere millioner på en bru der mye fortsatt er i det blå. Med andre ord to prosjekter uten den store tverrpolit­iske begeistrin­gen som muligens burde gjort seg gjeldende i en kommune med slagordet «Sammen om Porsgrunn». Det kan vaere grunn til å minne om at andre kommunale prestisjep­rosjekter som kulturhuse­t og Rådhustrap­pa har sprukket. Mer «bru over trøblete farvann» (fritt oversatt!) kan det bli. Evnen til å bygge dyrere enn forutsatt er en kunst som ikke bare Statens vegvesen behersker, selv om det kan ha sett slik ut når ordfører Robin Kåss gyver løs på statsråder og veidirektø­rer i saken om Lilleelva-krysset.

 ??  ??
 ??  ?? BRU ELLER FERJE: Foreløpig er brua bare manipulert­e streker på et bilde. Prisen kan bli 96 millioner, selv om skeptikern­e tror på enda dyrere moro.
BRU ELLER FERJE: Foreløpig er brua bare manipulert­e streker på et bilde. Prisen kan bli 96 millioner, selv om skeptikern­e tror på enda dyrere moro.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway