Varden

Kaslands ønske om å tre til siden setter kommunesty­ret i en kinkig situasjon

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Bø-ordfører Olav Kasland (V) har tidligere varslet at han ikke vil ta gjenvalg. Denne uken startet med nyheten om at han vil kaste kortene og gå av som ordfører allerede 1. november i år. Bakgrunnen er at Kasland har fått et jobbtilbud som er «nå eller aldri». Olav Kasland har vaert en populaer og dyktig ordfører i Bø siden valget i 2011, og det er således ikke egnet til å overraske at dette fører til attraktive jobbtilbud. Vi forstår og gratulerer Kasland med toppjobben.

▶ Men: Valgforske­r Bernt Aardal har, etter vårt syn, helt rett når han påpeker at det er for lett å få fritak som politiker i en kommune. Vi innser og forstår at verden kan forandre seg etter at man er blitt valgt, men prinsippet er enkelt: Hvis man ber om innbyggern­es tillit – og får den – stiller dette visse krav. Det mest grunnlegge­nde kravet er at man fullfører perioden man er valgt for. Det er selvsagt mulig å trekke seg som ordfører, men det er antagelig mer normalt at dette skjer etter at hendelser av mer praktisk art har inntruffet, for eksempel egen helsesitua­sjon – og ikke at det har kommet et godt jobbtilbud.

▶ Kaslands ønske om å tre til siden setter kommunesty­ret i en kinkig situasjon: Det er neppe en god strategi å tvinge Kasland til å fortsette. Samtidig bør det ikke vaere automatikk i at varaordfør­er Borgar Kaasa (Sp) rykker opp; dette vil, i så fall, vil gjøre ham til ordføreren i fylket med soleklart lavest oppslutnin­g; 276 Bø-innbyggere stemte Sp ved forrige valg. Ni av ti stemte ergo på andre enn Sp. Venstre hadde, til sammenlign­ing, 28,2 prosent.

▶ Kaslands søknad blir dermed enkel for ham, men vanskelig for kommunesty­ret.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway