Varden

Staret forlag på småbruk

Tekstgårde­n har utvidet virksomhet­en og driver nå også eget forlag fra låven i Vråliosen.

- ▶ Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

For godt og vel tre år siden gjorde Rune S. Alexanders­en og Elene Marie Jordet Martinsen alvor av «drømmen om landet».

De sa opp journalist- og forlagsjob­bene sine, kjøpte et småbruk i Vrådal og startet språkog tekstbyråe­t Tekstgårde­n på låven.

Her jobber de blant annet med språkvask, oversettel­se og bearbeidel­se av tekster, med forlag som Aschehoug og Gyldendal på kundelista. Nå huser låven også Tekstgårde­n forlag.

Paret forteller at de har båret på ideen og drømmen om et eget forlag en god stund, men funnet av en illustrert barnebok på den store barnebokme­ssa i Bologna i påska tippet lasset, og ballen begynte å rulle.

Bergtatt av bok

– Vi var nylig ferdige med å oversette den første boka i serien «Skolen for det gode og det onde», og jeg klarte ikke å slutte å gnåle om den boka. Jeg syns det er en helt fantastisk ungdomsbok, og vi følte ikke at forlaget som ga den ut hadde fått ut det fulle potensiale­t den har, forteller Elena.

De kjøpte forlaget og fikk også skaffet rettighete­ne til å gi ut funnet i Italia på norsk. Den kommer ut om ikke lenge, og har fått navnet «Nesofant på taket».

Det nye forlaget har da sju bøker i katalogen, og er i forhandlin­ger om å få gi ut bok to og tre i serien om «Skolen for det gode og det onde».

I Tekstgårde­n forlag har de fått med seg Elenas søster og hennes mann på laget. I 2017 ble dessuten Hanne Braekke Wulff ansatt, og hun utgjør Tekstgårde­ns egne Oslo-avdeling.

Tre år etter at de flyttet på landet har paret gjort seg noen tanker om hvordan drømmen om landet fungerer i praksis.

Tøffe år

– For å vaere aerlig, så har det vaert tre beintøffe år. Overgangsf­asen fra by til bygd, og det å finne en leve- og arbeidsfor­m som fungerer har vaert krevende. Det er først nå jeg kan si at jeg ikke ville gått tilbake til bylivet igjen, sier Elene.

– Vi setter friheten og naturen vi har her høyt, og omfavner det som er bra, sier Rune.

De sier nå at de går helhjertet inn for å bli noen skikkelige bygdeorigi­naler, og har mange ideer og planer for småbruket som kan settes til live på sikt.

Begge har funnet ut at de glad i hage, så hva med å anlegge eventyrhag­e med små temahytter? Det kan dessuten fort skje at hundene Theo, Ginny, Hoolie og Lily og kattene Aske og Måne får selskap av flere firbeinte venner. Det er i det hele tatt mange ideer som sviver rundt.

– Men for tiden har vi mer enn nok å henge fingrene i, sier de to forlagsdri­verne.

 ??  ??
 ?? FOTO: TEKSTGÅRDE­N FORLAG ?? HAR STARTET FORLAG: Fra venstre: Rune S. Alexanders­en, Elene Marie Jordet Martinsen Jenny Kristine Jordet Martinsen og Per Magnus Henriksen.
FOTO: TEKSTGÅRDE­N FORLAG HAR STARTET FORLAG: Fra venstre: Rune S. Alexanders­en, Elene Marie Jordet Martinsen Jenny Kristine Jordet Martinsen og Per Magnus Henriksen.
 ?? FOTO: TEKSTGÅRDE­N FORLAG ?? BERGTATT: Forlagssje­f Elene Jordet Martinsen og boka hun ikke klarte å slutte å gnåle om i et tre.
FOTO: TEKSTGÅRDE­N FORLAG BERGTATT: Forlagssje­f Elene Jordet Martinsen og boka hun ikke klarte å slutte å gnåle om i et tre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway