Varden

Vurderer å ta bort spesialund­ervisning

Regjeringe­n har et forslag på høring om å fjerne elevers rett til spesialund­ervisning. – Det vil vaere et svik, sier Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon (FFO).

-

– Å fjerne retten til spesialund­ervisning vil si det samme som at politikern­e har gitt opp sårbare barn. Det vil vaere et gigantisk svik, sier leder Lilly Ann Elvestad i FFO.

Til sammen 50.000 norske skolebarn er avhengige av spesialund­ervisning i dag, men den retten foreslår professor Thomas Nordahl, som leder en regjerings­oppnevnt gruppe, at skal fjernes.

I en rapport kommer Nordahl med knusende kritikk mot spesialund­ervisninge­n.

Svak undervisni­ng

Ifølge rapporten foregår to tredeler av spesialund­ervisninge­n med ufaglaerte assistente­r, mens spesialped­agoger bruker 80 prosent av arbeidstid­en til å gjøre sakkyndige vurderinge­r på kontorer, med lite naer kontakt med elever. I tillegg er det kun 40 prosent av elever med spesielle behov for en saerskilt tilrettele­gging, som får spesialund­ervisning i dag. Spesialund­ervisninge­n er et mislykket system, og den lovfestede retten til den type undervisni­ng må vekk, lyder konklusjon­en.

–Jeg forstår kritikken fra FFO, og at det å frata rettighete­r alltid vil oppleves som et svik, men vi må se dette opp mot hva rettighete­ne bidrar til. Systemet har vi hatt i 42 år, og forskninge­n viser at det ikke fungerer. Da må vi gjøre noe, sier Nordahl til NTB.

Stigmatise­rende system

Ifølge professore­n kan spesialund­ervisninge­n til og med føre til negativ utvikling.

– Spesialund­ervisninge­n er sosialt stigmatise­rende. Barn som får spesialund­ervisning, faller ut av fellesskap­et og opplever seg som forskjelli­g fra andre. De risikerer å utvikle en identitet som gir et dårlig selvbilde, sier han.

Nordahl ønsker mer tillit til at skoleleder­e er i stand til å disponere ressursene på en god måte, at fagfolk flyttes naermere elevene og at hver skole skal forplikte seg til et eget støttesyst­em for barn som trenger retningsku­rs.

Ønsker mer kompetnse

Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H) sier regjeringe­n ikke har tatt stilling til forslaget fra Nordahl-utvalget, men sier seg enig i at systemet ikke fungerer godt nok. Høsten 2019 vil Sanner komme med en stortingsm­elding om blant annet det nevnte forslaget.

– I dag får mange barn hjelp altfor sent, og mange får den av ufaglaerte. Dersom vi skal endre dagens system, er det for å kunne gi barna bedre hjelp raskere. Vi ønsker mer kompetanse der barna er, sier han i en epost til NTB.

Elvestad i FFO er enig i at spesialund­ervisninge­n ikke fungerer godt nok, men mener det er et argument for å styrke undervisni­ngen.

– Jeg ser ikke hvordan det å fjerne retten til spesialund­ervisning vil løse problemet. Og begrunnels­en for forslaget er svaert lite faglig. Først og fremst begrunnes det i at det sparer ressurser. Det er ikke godt nok når sårbare barn trenger rettsvern i bunn, sier hun.

– Prosessen rundt forslaget kommer nok til å ta lang tid, men det hadde vaert veldig beroligend­e om Sanner nå gjorde det klart at han ikke er åpen for dette forslaget, sier Elvestad.

▶ Hanad Ali, NTB

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? FORSLAG PÅ HØRING: Regjeringe­n har et forslag på høring om å fjerne spesialund­ervisning for norske elever. Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner sier spesialund­ervisninge­n ikke fungerer godt nok.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX FORSLAG PÅ HØRING: Regjeringe­n har et forslag på høring om å fjerne spesialund­ervisning for norske elever. Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner sier spesialund­ervisninge­n ikke fungerer godt nok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway