Varden

ANDRE MENER

-

▶ Til forskernes forbausels­e trives flere innvandrer­grupper bedre på bygda enn i byen. Velkommen etter, forskere. (...) Det er ikke spesielt overrasken­de. Studien er basert på innvandrer­e og asylsøkere fra tolv ulike land. Flere av gruppene kom til Norge på flukt fra krig og ubeskrivel­ig katastrofe. (...)

Arbeidstil­bud er viktig, men er ikke den eneste faktoren. Bygdene får også gode utslag på faktoren naboskap, og begrenser forekomste­n av faktoren sosial isolasjon. (...)

Alt i alt setter rapporten de nye tildelings­kriteriene til Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t, der de minste kommunene ikke ble bedt om å bosette flyktninge­r, i et meget spesielt lys. Siden slik bosetting både sikrer tilflyttin­g til distrikten­e, arbeidspla­sser for de som bor der fra før, og en god integrerin­g av menneskene det gjelder, virker det som en god samfunnsin­vestering. Nationen

I oktober neste år skal det markeres at det er 75 år siden Hitlers soldater ble drevet ut av Finnmark. Det skal markeres punktum for okkupasjon­en. Og vi skal hedre en avgjørende sovjetisk krigsinnsa­ts. Øst-Finnmark ble frigjort med store ofre fra de sovjetiske styrkene. Russland mistet over 2000 soldater på norsk jord. Til tross for dette vil ikke forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) invitere den russiske presidente­n til Finnmark for å delta under frigjøring­smarkering­en. (...)

Slik gjentar regjeringe­n feilen fra 2015. Den gang avviste de en invitasjon fra Moskva om å delta under 70-årsmarkeri­ngen av slutten på andre verdenskri­g.

Det var feil av Norge å takke nei til invitasjon­en om å delta under markeringe­n i 2015. Regjeringe­n bør ikke gjenta denne feilen når frigjøring­en av Finnmark skal markeres neste år. Dagsavisen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway