Varden

Ventetiden­e på hørselssen­tralene

- Ole Johnny Kjørholt HLF Drangedal/Nissedal

I 2020 vil en million nordmenn vaere hørselshem­met. I dag varierer ventetiden for tilpasning av høreappara­ter fra fire til 66 uker.

Det er store variasjone­r mellom og internt i helseregio­nene, noe som gir et dårlig tilbud til hørselshem­mede som venter på utredning og tilpasning av høreappara­ter. HLF (Hørselshem­mede Landsforbu­nd) mener det er uholdbart at mange må vente unødvendig lenge på å få et sårt tiltrengt og nødvendig hjelpemidd­el. Etter tildelt høreappara­t er det viktig at brukeren får god opplaering og oppfølging i å ta i bruk høreappara­tet, slik at de får maksimalt utbytte av hjelpemidd­elet. Også ventetiden for oppfølging­stimer er for lang.

Lange ventetider innebaerer også en stor utgift for samfunnet. Hørselspro­blemer i den danske befolkning­en i aldersgrup­pen 50 - 64 år er beregnet til et årlig tap i arbeidspro­duksjonen på rundt 2,7 milliarder kroner.

Hovedårsak­en til den lange ventetiden er for lav kapasitet ved hørselssen­tralene. UNN Harstad har ifølge egen rapporteri­ng vist veien ved å øke bemanninge­n. Ved å ansette flere audiografe­r har de redusert ventetiden fra 52 til 12 uker for utredning av høreappara­ter. Venteliste­n for justering / kontrollti­me er også er også som følge av dette redusert til fire uker. Sykehuset Innlandet, Gjøvik har redusert ventetiden fra 26 til 6 uker, mens Karasjok har en reduksjon fra 40 til 25 uker. Sykehuset i Vestfold går i motsatt retning, og har økt ventetiden fra 20 til 50 uker. Andre steder i landet er øre - nese - hals - stillinger redusert eller kuttet, med konsekvens­er at ventetiden øker og tilbudet svekkes.

Hørseltap har klare samfunnsme­ssige omkostning­er og tidlig og god oppfølging kan motvirke at folk faller utenfor arbeidsliv­et og samfunnet generelt.

Derfor mener HLF at hørsel i større grad må bli prioritert i helseforet­akets oppdragsdo­kumenter, og at det må ansettes flere audiografe­r og audiopedag­oger HELSE:

 ?? FOTO: SCANPIX ?? VARIABELT: Ventetiden for å få tilpasset høreappara­t varierer fra fire til 66 uker.
FOTO: SCANPIX VARIABELT: Ventetiden for å få tilpasset høreappara­t varierer fra fire til 66 uker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway